Jurnaliştii egipteni care vor difuza informaţii ce intră în contradicţie cu versiunea prezentată de autorităţi privind acte de terorism ar putea fi trimişi la închisoare, în baza unei noi legi antiterorism, informează Mediafax.
Sindicatul Jurnaliştilor din Egipt consideră că proiectul legii antiterorism reprezintă o cenzurare a libertăţii presei. Printre diversele sancţiuni pe care le stipulează, propunerea de lege prevede chiar şi aplicarea pedepsei cu moartea. Legea a fost deja aprobată de Guvern şi de Consiliul de Stat al Egiptului, aşteptând validarea din partea preşedintelui Abdel-Fattah el-Sisi, care poate lua acum deciziile legislative în absenţa Parlamentului.
În cadrul conferinţei de presă, organizată pe tema noii propuneri de lege antiterorism, jurnalisţilor li s-a sugerat să folosească termeni precum „terorişti, rebeli, asasini sau eliminatori”, şi nu „jihadişti” atunci când se referă la autorii atentatelor.
Propunerea de lege, care a primit aprobarea a numeroase partide şi a susţinătorilor regimului, „se foloseşte de scopul ei principal de a combate terorismul pentru a îngrădi libertatea presei”, se arată într-un comunicat emis de Sindicatul Jurnaliştilor din Egipt.
Potrivit conţinutului legii publicat de presa locală, legea stipulează condamnarea la cel puţin doi ani de închisoare pentru „difuzarea de informaţii sau declaraţii false despre operaţini teroriste care sunt în contradicţie cu cele oficiale”. În plus, sunt prevăzute sancţiuni severe pentru instituţiile de presă dacă acestea contrazic datele din rapoartele oficiale în cazurile de terorism, relatează CNN.
Însă, potrivit Sindicatului Jurnaliştilor din Egipt, patru dintre articolele legii sunt „neconstituţionale şi dăunătoare”.
Legea „contravine dreptului pe care îl are un jurnalist de a verifica o informaţie în mai multe surse, impunându-i-se doar una singură. Este, cu siguranţă, o încălcare a libertăţii de gândire şi a presei”, se mai precizează în comunicatul publicat.
„Autorităţile nu-şi doresc ca jurnalişti să informeze cetăţenii egipteni, ci să controleze toate informaţiile şi să fie singura sursă de informare”, a declarat Khaled El-Balshy, preşedintele comitetului privind libertatea presei din cadrul Sindicatului Jurnaliştilor din Egipt. Luni, este organizată o întâlnire de urgenţă cu membrii sindicatului pentru discutarea acestei controversate propuneri de lege antiterorism.
Propunerea de lege antiterorism a fost lansată după ce, potrivit autorităţilor egiptene, mai multe instituţii de presă au difuzat informaţii false în anumite cazuri de terorism.
Spre exemplu, potrivit comunicatelor oficiale, în urma atacului terorist asupra avaposturilor din Sinai de miercuri, au fost ucişi 17 militari şi 200 de militanţi terorişti, în timp ce unele instituţii de presă locale şi internaţionale au transmis că atentatul s-a soldat cu 50-70 de victime. De asemenea, televiziunea Al-Jazeera şi posturile TV afiliate Mişcării Fraţii Musulmani au fost avertizate de către Ministerul Apărării, printr-o înregistrare video, că au difuzat ştiri false şi că au sprijinit propaganda antimilitară.
Propunerea de lege a venit în urma atentatului din Sinai, „în care numărul militanţilor radicali participanţi şi cel al armelor utilizate au fost fără precedent”, a precizat un înalt oficial al securităţii. În acest context, la care se adaugă şi asasinarea procurorului general al Egiptului pe 29 iunie, în urma unui atac cu bombă plasată într-o maşină îndreptat asupra convoiului în care se afla, autorităţile egiptene ar fi cerut introducerea unei legi împotriva terorismului care să combată aceste acte radicale şi să readucă stabilitatea.