11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialNormele legii maidanezilor, blocate în instanță. Ce urmează?

Normele legii maidanezilor, blocate în instanță. Ce urmează?

 

Normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân au fost suspendate vinerea trecută, în urma deciziei Curții de Apel București, după sesizarea depusă de organizația Vier Pfoten. Dincolo de aspectele strict juridice sau de neînțelegerile între autorități și ONG-urile pentru protecția animalelor, alta este întrebarea cea mai importantă – ce se va întâmpla de acum încolo? Nimeni nu răspunde încă la întrebarea asta.

Povestea maidanezilor are o istorie veche, atât în București, cât și în alte orașe ale României. Un călător francez venit pe la 1830 în orașul de pe malul Dâmboviței vorbea, între altele, despre străzile pline de câini fără stăpân. Există, în același timp, relatări din perioada interbelică, din diverse orașe, despre campanii în masă de eutanasiere a maidanezilor. Ce să mai spui de ceea ce s-a întâmplat după 1990, când am avut diverse legi, unele permițând eutanasierea, altele încurajând adopția animalelor fără stăpân. Unicul rezultat este că povestea rămâne fără rezolvare.

Cifre seci

Acum se așteaptă motivarea deciziei Curții de Apel București pentru suspendarea normelor de aplicare a legii câinilor fără stăpân. Despre acest act normativ se știe că a fost adoptat anul trecut, dar a început să-și facă efectele din primele luni ale lui 2014. O primă reacție la situația actuală a venit de la șeful Administrației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor din București, Răzvan Băcescu. Acesta a spus, între altele, că se așteaptă ca Guvernul să conteste, tot în instanță, decizia Curții de Apel. S-au făcut publice, în ultimele zile, cifre care arată ce s-a întâmplat în Capitală, în urma aplicării actualei legi, anume că 25.000 de câini fără stăpân ar fi fost prinși, numărul celor eutanasiați ajungând la 10.000, în timp ce procentul oamenilor mușcați de câini a scăzut cu 75%.

Punctul de vedere al Vier Pfoten

La rândul lor, responsabilii organizației Vier Pfoten arată că nu legea în sine a fost suspendată în urma deciziei instanței, ci numai normele de aplicare a legii. Problema acestor norme este legată, în viziunea acestei organizații, de câteva aspecte importante. Primul e legat de faptul că autoritățile locale, vorbind aici de diverse orașe, ar putea să delege responsabilitatea gestionării programului pentru câini fără stăpân unor firme private, cu riscul unor conflicte de interese sau risipirea banului public. Altă problemă ridicată este legată de modalitatea dificilă de adopție a câinilor care se află deja în adăposturile publice. Și, nu în ultimul rând, a fost reclamată eutanasierea animalelor. Legat de această ultimă problemă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a și declarat că eutanasierea maidanezilor a fost stopată, în București.

Ne întoarcem la nesfârșitele discuții

Ne întoarcem la întrebarea de început: ce urmează? Autoritățile locale se tem deja că ne-am putea întoarce la vechea situație, adică din nou câini fără stăpân pe străzi. “Decizia înseamnă întoarcerea la lipsa de civilizație și la mușcături”, a spus același Sorin Oprescu. Pe de altă parte, organizația Vier Pfoten vorbește despre necesitatea sterilizării animalelor, nu numai a câinilor de pe străzi, dar și a celor din gospodării. Dar și despre elaborarea unor acte normative “raționale”, după cum se exprimă Gabriel Păun, director de campanii al acestei ONG. Ce se vede din toată povestea asta, dacă o privești din afara orgoliilor și intereselor unora și altora? Că în privința câinilor fără stăpân românii continuă să se învârtă în jurul cozii. Singura certitudine la care te poți gândi e tragedia de anul trecut, a unui nevinovat copil, de 4 ani, sfâșiat de câini. 

Cele mai citite

Băncile europene își răsplătesc acționarii cu o sumă record: 123 miliarde de euro pentru al doilea an consecutiv

Băncile europene sunt pregătite să ofere acționarilor 123 de miliarde de euro în dividende și răscumpărări de acțiuni, repetând performanța impresionantă de anul trecut,...

Drăguș, discuții decisive cu antrenorul și directorii lui Trabzonspor!

Denis Drăguș, atacantul român de 25 de ani, se confruntă cu o decizie dificilă în cariera sa, având în vedere performanțele sale slabe la...

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă