La Poligonul Militar de la Smârdan s-a încheiat exerciţiul interarme cu trageri de luptă „Mălina 14”, la care au participat peste 1.000 de militari, cu aproximativ 220 mijloace tehnice, de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată, patru aeronave IAR-99 „Şoim” şi patru elicoptere IAR-330 „Puma Socat”, de la Baza 95 Aeriană. Militarii au fost dislocaţi din unităţi militare aflate în garnizoanele Focşani, Brăila, Galaţi şi Bacău. La „Mălina 14” a participat, în premieră, şi un pluton de militari din Republica Moldova.
Vedetele aplicaţiei: MLI84 „Jder” şi tancul TR85M1 „Bizon”
Printre echipamentele militare utilizate la acest exerciţiu s-a aflat maşina de luptă pentru infanterie MLI 84M „Jder”, un vehicul blindat amfibiu pe şenile, destinat transportului militarilor, dotat cu un tun de 25 mm şi un lansator de grenade fumigene. Se deplasează pe teren accidentat, putând trece vaduri cu adâncimea de 1,2 metri. Tancul TR85M1 „Bizon”, principalul tanc al Armatei Române, a fost modernizat de industria de apărare la standarde NATO. Are o autonomie de 400 km şi efect letal asupra tuturor grupurilor de ţinte, datorită proiectilelor antitanc. Sistemul antiaerian „Gepard” este destinat luptei împotriva ţintelor aeriene care zboară la înălţimi de până la 2.500 metri şi distanţă de 3,5 km şi cu viteze de până la 475 m/s. La acestea se adaugă „Vamtac S3”, un autovehicul blindat care seamănă foarte bine cu „Humvee”-ul din dotarea US Army.
Scenariul: război în estul Europei, între „Cesenia” şi „Dobronia”
Mai puţin cunoscut este faptul că un exerciţiu militar are loc după un scenariu fictiv, care porneşte de la premisa unei situaţii geopolitice pentru crearea unui cadru tactic după care să se desfăşoare operaţiunile. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, în cazul exerciţiului „Mălina 2014”, acţiunile se desfăşoară în următorul context geopolitic fictiv. „Acţiunile se desfăşoară în Danubia, un continent ale cărui naţiuni sunt divizate datorită nivelului diferit de dezvoltare, dar care evoluează către o societate unită prin diversitate şi multiculturalism. Regiunea geopolitică Transdanubia se constituie într-o arie semnificativă de tranzit a resurselor energetice şi, totodată, într-un spaţiu important de manifestare a unor riscuri asimetrice şi focare de conflict, cu un impact substanţial asupra securităţii continentale. Regiunea este traversată de fluviul Danubius, o sursă importantă de apă, dar şi un obstacol natural deosebit pentru ţările aflate în conflict, Cesenia şi Dobronia, state comparabile ca suprafaţă şi număr al populaţiei. Rivalitatea dintre cele două ţări a fost amplificată de existenţa pe teritoriul fiecăreia a unor enclave locuite de etnici ceseni şi dobronezi. Pe fondul unei secete prelungite şi al crizei economice severe care a dus, în multe state, la mişcări sociale de amploare, în zona maritimă comună a celor două state este descoperit un important zăcământ de hidrocarburi, a cărui posesie şi exploatare constituie subiectul de conflict pentru cei doi actori”, se spune în prezentarea Ministerului Apărării. Scenariul despre conflictul dintre „Cesenia” şi „Dobronia” are foarte multe detalii care seamănă cu conflictul dintre Rusia şi Ucraina.
Exercițiul s-a desfășurat în poligonul de la Smârdan