Sigur ți s-a întâmplat și ție de nenumărate ori să nu îți fie somn sau să nu poți să adormi chiar dacă ești foarte obosit. Motivele pentru care câteodată adormim mai greu, pot fi foarte multe. De la faptul că suntem stresați și poate ne macină prea multe gânduri, poate am mâncat prea multe duciuri sau am băut prea multă cafea sau alte băuturi cu cofeină, iar lista poate continua.
Știai că alimentația contribuie foarte mult la modul în care ne odihnim și la procesul de somn?Așa cum sunt alimente care ne oferă o cantitate de energie mai mare decât ar trebui și nu este bine să le consumăm înainte să ne punem la culcare, așa există și alimente care pot să ajute la somnul nostru, ori să il grăbească ori să îl facă mai liniștit și de calitate.
Decât să apelezi la tot felul de pastile sau calmante concepute pentru somn, îți propunem să încerci prin a-ți schimba sau a adauga în alimentația ta câteva alimente care sigur te vor ajuta. Iar dacă nu direct de la început, procesul se va întâmpla treptat.
Cum și ce să mănânci că să te ajute să dormi?
1. Un pahar de lapte călduț
Laptele conține triptofan, pe care corpul tău îl folosește ca să producă serotonină, un chimical care provoacă somnul. Pentru că triptofanul are nevoie de carbohidrați pentru a-și pune în funcțiune abilitatea magică de sedare, laptele călduț este cea mai potrivită metodă de a-ți asigura un somn rapid și liniștit.
2. Să nu mănânci chiar înainte de culcare
Dacă vei consuma o cină grea chiar înainte de culcare, te vei simți letargic și sunt șanse foarte mari să te simți inconfortabil când te vei întinde să dormi.
Cel mai bine este să iei cina cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, iar dacă îți dorești cu ardoare o gustare de noapte, apelează la combinații sub 200 de calorii și să fie foarte slabe. Exemple: iaurt cu 0 % grăsime, pâine din cereale cu un măr sau cereale din fulgi de ovăz cu lapte sau cu iaurt.
3. Carne de pește
Pentru cină ar fi bine să consumi cărnuri mai ușoare, iar de preferat este carnea de pește, în special somonul sau tonul, pentru că aceștia conțin melatonină – un hormon care provoacă somnolență.
4. Banane
Dintre fructe, despre banane știm că acestea conțin mult potasiu și sunt o sursă bună de Vitamină B6, de care este nevoie pentru a fi produsă melatonină – hormon care provoacă somnolență.