În general atunci când cineva moare se bazează pe succesiunea directă pentru a-i fi împărțite posesiunile în familie sau pe un testament. Acest proces de a decide cine, ce merită este subiectiv, dar acum există un algoritm de computer care ar putea scoate din proces toată partea emoțională și ar împărți totul logic.
Aceasta este ideea din spatele "Beyond Blood", invenția artistului și designerului Sures Kumar. Acest proiect artistic imaginează un algoritm încorporat în tot ceea ce posedăm care ar putea observa cine se bucură de posesiunile noastre împreună cu noi – oamenii care merg cu mașina noastră, oamenii cărora le facem cadou bijuterii. Punând la un loc toate aceste momente din viața noastră, algoritmul ar putea determina matematic cine merită să ne moștenească și ce anume. Cine ar trebui să vă moștenească locuința, un copil înstrăinat sau menajera loială de atâția ani?
"Pe măsură ce acest tip de computer omniprezent devine din ce în ce mai accesibil, îmi doresc ca publicul meu să se gândească la o lume posibilă în care obiectele ne pot spune mai multe despre relația lor cu oamenii decât chiar persoanele implicate," spune Kumar. "Proiectul își propune, de asemenea, să pună la îndoială utilizarea de algoritmi în situații emoționale și etice."
Pentru a-și demonstra ideea, Kumar a setat principiile teoretice ale algoritmului pentru a studia viața lui Howard Hughes din "The Aviator", care a lăsat moştenire miliarde de dolari unor veri pe care nici măcar nu îi cunoştea. Programul cântăreşte valoarea emoţională şi economică a unui colier de safire pentru diverse personaje din film şi, folosind diverse argumente logice, lasă acest colier diferitelor persoane.
“Într-un model cu adevărat funcţional ar intra în calcul sute de parametri pentru a judeca un obiect, dar pentru a explica conceptele fundamentale am ales cei mai evidenţi parametri: intenţia, ataşamentul emoţional şi valoarea de folosinţă. Guvernul ar dicta parametrul care ar trebui accentuat”, explică Kumar.
Ava Gardner primeşte colierul de la Hughes drept cadou. Astfel că algoritmul argumentează că intenţia a fost ca acesta să fie al ei. Dar prin prisma ataşamentului emoţional faţă de colier, Karen Jenkins, care a fost posesoarea colierului în trecut, ar trebui să îl moştenească. Programul nu ia în calcul faptul că Jenkins a fost un rival al lui Hughes în afaceri. Prin prisma valorii, luând în considerare raritatea acestui colier, ar trebui să aparţină umanităţii ca întreg şi ar trebui expus la un muzeu.
Ţi-ai lăsa moştenirea în "mâinile" unui algoritm?
Sursă foto: www.sureskumar.com