13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPrima vizită a unui oficial sirian de rang înalt în Europa de...

Prima vizită a unui oficial sirian de rang înalt în Europa de la începutul crizei, în 2011

Consiliera preşedintelui sirian Bashar al-Assad Boussaina Chaabane a efectuat săptămâna trecută o vizită la Oslo, prima în Europa a unui oficial sirian de rang înalt în ultimii peste trei ani, de când a început a criza din ţara sa, a anunţat biroul acesteia, relatează AFP, conform Mediafax.

"Dr Boussaina Chaabane s-a aflat la Oslo pe 19 şi 19 iunie, la invitaţia Ministerului norvegian de Externe de a participa la o conferinţă", a declarat duminică pentru AFP unul dintre colaboratorii ei.

"Este vorba despre prima vizită a unui oficial sirian de rang înalt în Europa de la începutul crizei", a adăugat el.
Manifestaţii împotriva regimului, care au început în martie 2011 în Siria, s-au transformat, după ce au fost reprimate în sânge, într-o insurecţie armată care a degenerat într-un război total, soldat cu peste 162.000 de morţi.

Uniunea Europeană (UE), din care Norvegia nu face parte, a impus o serie de sancţiuni, creând o listă cu personalităţi cărora le-a interzis sejurul, pe care se află şi numele lui Chaabane.

Potrivit biroului ei, Chaabane s-a întâlnit cu ministrul norvegian de Externe Borge Brende, fostul preşedinte american Jimmy Carter, adjunctul secretarului general al ONU pentru Afaceri Politice Jeffrey Feltmann şi şeful Biroului preşedintelui iranian.
Cotidianul al-Watan, apropiat puterii, scrie că Chaabane a prezentat "punctul de vedere al Siriei cu privire la terorismul care afectează regiunea şi posibile soluţii în lupta împotriva acestuia".

Ea a insistat, de asemenea, "asupra a ceea ce poate Occidentul să facă pentru a opri sosirea unor arme, bani şi terorişti în Orientul Mijlociu şi pentru restabilirea stabilităţii şi securităţii în regiune, fără să intervină în afacerile interne ale popoarelor, lăsându-le să-şi decidă soarta şi să-şi aleagă liderii".

Forumul de la Oslo, organizat în colaborare de către Ministerul norvegian de Externe şi Centrul pentru Dialog Umanitar, ajuns la a 12-a ediţie, "invită oficiali de rang înalt, specialişti în soluţionarea conflictelor şi actori de prim-plan în procesul de pace la o serie de întâlniri discrete, cu scopul de face schimb de experienţă şi a identifica provocări", se arată în documentul de prezentare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă