Consumul intern începe să-şi revină, cu o creştere de peste 6% în primul trimestru, însă încrederea consumatorilor se menţine la cote scăzute, spre deosebire de statele din Europa Centrală şi de Est, şi ar putea stagna în continuare, fiind an electoral, apreciază preşedintele Consiliului Fiscal.
„Consumul intern a crescut cu 6 şi ceva la sută în primul trimestru, este un lucru îmbucurător, dar venim după o perioadă cu căderi puternice ale vânzărilor în perioada de criză, iar acum vedem o revenire. Aceasta poate fi explicată într-un context în care încrederea consumatorului în statele din statele Europei Centrale şi de Est se îmbunătăţeşte semnificativ, aici România face notă discordantă, încrederea consumatorului stagnează. În tot tumultul acesta cotidian, cu zgomotul politic, este greu să crezut că la nivelul consumatorului lucrurile la nivel de încredere se pot îmbunătăţi substanţial într-un an electoral”, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, citat de Mediafax.
El a arătat că vânzările cu amănuntul au crescut cu 9-10% în termeni de volume în ultima perioadă, care arată că cererea internă dă semne de revenire rapidă, pe lângă cea externă, principalul motor de creştere în anii precedenţi. Dumitru a explicat revenirea consumului prin dobânzile la minime istorice la depozitele bancare, fapt care îndreaptă deponenţii de la economisire către un consum mai mare.
În perioada de criză, sentimentul de neîncredere şi precauţie determina populaţia să economisească mai mult, deşi veniturile nu erau mai mari, însă pe parcurs ce dobânzile la depozite au devenit neatractive, apetitul românilor s-a reorientat de la economisire către consum, potrivit lui Dumitru. El a atras atenţia că, deşi creşterea economică este mai mare decât cea luată în calcul la construcţia bugetului, veniturile bugetare din taxe şi impozite, ca procent din PIB, sunt pe o traiectorie în scădere de la finele anului 2012.
„În acelaşi timp, pe primele luni, deţi creşterea economică este mult peste aşteptări, pe o structură mai bună, din păcate veniturile bugetetare sunt mult sub aşteptări, iar pentru a compensa această subperformanţă a veniturilor bugetare, investiţiile publice au fost reduse cu 40%. Investiţiile totale în economie scad, deşi consumul a început să crească, explicaţia fiind una singură: investiţiile publice scad, dar cele private au început să crească. Când firmele private văd că au cerere mai mare, încep şi să investească”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.
Scăderea investiţiilor publice este determinată de necesitatea încadrării în limita de deficit, în condiţiile colectării de venituri la buget sub aşteptări. „Elementul cel mai grăitor îl vedem în zona de TVA. Atunci când vânzările cu amănuntul cresc cu 9% în termen de volume, încasările din TVA au o performanţă extrem de slabă, este o decuplare totală. Explicaţia nu poate fi decât una legată de creşterea evaziunii fiscale. Evaziunea din TVA este deja la cote alarmante şi este puţin spus”, a semnalat Dumitru.
El spune că statul este cel care încurajează comportamentul de neplată, întrucât companiile de stat au arierate în primul rând către stat, pe acest segment ineficienţa fiind de cinci ori mai mare decât în companiile private.