Premierul polonez Donald Tusk nu a exclus joi posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, în urma publicării înregistrării unei conversaţii între oficiali de rang înalt care a provocat îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta pe care-l conduce, relatează AFP, preluată de Mediafax.
„Dacă acest caz nu poate fi deblocat în săptămânile viitoare (…), în cazul în care criza de încredere este efectiv profundă, alegeri anticipate vor fi, poate, unica soluţie”, a declarat el pentru presă.
Premierul a deplâns incidente care au avut loc în cursul unei percheziţii efectuate miercuri seara la sediul ziarului care a publicat aceste înregistrări. El a îndemnat presa să ajute justiţia să "identifice infractorii care se află la originea interceptărilor ilegale".
Într-o conversaţie înregistrată fără ca aceştia să ştie, vara trecută, şi publicată duminică de către Wprost, guvernatorul Bănciii centrale Marek Belka îi propunea ministrului de Interne Bartlomiej Sienkiewicz să-l susţină, în cazul unei crize a politicii bugetare a Guvernului, cerând în schimb demisia ministrului Finanţelor de la vremea respectivă, Jacek Rostowski, care a părăsit postul între timp.
În urma acestor dezvăluiri, interpretate ca trafic de influenţă de către opoziţie, şeful partidului conservator PiS Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk.
Parchetul şi serviciile de contraspionaj poloneze au procedat miercuri seara la o percheziţie la sediul publicaţiei care a publicat înregistrările conversaţiei purtate de oficiali de rang înalt, provocând îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta al lui Donald Tusk.
Potrivit site-ului săptămânalului Wprost, procurori însoţiţi de poliţişti şi agenţi din cadrul serviciilor de contraspionaj (ABW) au "încercat să ia cu forţa" laptopul redactorului-şef Slawomir Latkowski, după ce publicaţia a refuzat să le transmită înregistrările originale aflate la originea scandalului.
După ce Latkowski a opus rezistenţă, susţinut de jurnalişti, procurori şi agenţi ABW au "renunţat, către ora locală 23.00 (joi, 0.00, ora României) la operaţiune, însă poliţiştii au rămas la faţa locului". Parchetul a confirmat, în cursul nopţii de miercuri spre joi abandonarea operaţiunii, "în urma escaladării conflictului", iar publicaţia a anunţat că depune o plângere în justiţie.
Presa şi politicieni au sugerat că înregistrarea secretă ar putea sa fi fost efectuată de către serviciile secrete ruse, cu scopul de a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene. Parchetul a anunţat miercuri că l-a inculpat pentru "interceptări ilegale" pe managerul unui restaurant în care s-a purtat conversaţia.