11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSportPSD vrea monopolul reducerii CAS

PSD vrea monopolul reducerii CAS

Coaliția majoritară din Camera Deputaților a respins, ieri, un proiect de lege inițiat de PDL care prevedea reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu cinci puncte. Social-democrații vor ca reducerea CAS să fie operată pe baza unui proiect care va fi trimis de Guvern, pentru a-și asuma câștigul de imagine.

Reducerea CAS la angajator cu cinci puncte devine subiect de dispută politică între PSD și Opoziție. Premierul Victor Ponta a anunțat, recent, că va trimite Parlamentului un proiect de lege privind reducerea CAS de la 1 octombrie. Proiectul ar urma să fie discutat într-o sesiune extraordinară. În schimb, deputații majorității au respins prin vot, ieri, un proiect de lege depus de PDL anul trecut, care conținea, printre alte propuneri, un articol identic cu proiectul Guvernului. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Astfel, ambele proiecte prevăd cote de contribuții sociale identice. Pentru condiții normale de muncă este prevăzută o cotă de 26,3%, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator. Pentru condiții deosebite de muncă este prevăzută o cotă de 31,3%, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator. Pentru condiţii speciale de muncă este prevăzută o cotă de 36,3%, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator. Potrivit variantei Guvernului, scăderile s-ar aplica începând cu veniturile aferente lunii octombrie. În propunerea PDL se menționează că legea intră în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. Cum Monitorul Oficial este controlat de PSD, publicarea ar fi putut fi amânată până la momentul dorit de social-democrați.

Argumente contradictorii

Interesant este însă că, în punctul de vedere trimis Legislativului, Guvernul susține respingerea proiectului de lege PDL, care, pe lângă scăderea CAS, conține și alte propuneri de natură fiscală, cum ar fi reducerea cotei unice de la 16% la 12%. Unul dintre argumentele pentru respingere este legat punctual de reducerea CAS. “Precizăm că modificarea propusă conduce la diminuarea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, la majorarea subvențiilor necesare pentru echilibrare din bugetul de stat, ceea ce implică un impact negativ asupra veniturilor bugetului general consolidat”, se afirmă în punctul de vedere trimis de Guvern.

Pe aceeași linie, deputatul PSD Viorel Ştefan a spus că iniţiatorii vin cu măsuri populiste în materie fiscală, iar proiectul nu este însoţit de o fişă care să analizeze impactul reducerii CAS, cum cere legea responsabilităţii fiscale. Cu toate acestea, atât PDL, cât și Guvernul își propun să finanțeze reducerea CAS prin sume a căror încasare nu este o certitudine. Proiectul PDL prevede taxarea cu 30% a veniturilor depistate de ANAF că ar fi obţinute în urma evaziunii fiscale, după cum a menționat fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.

Ponta leagă CAS de Legea insolvenței

În proiectul de lege elaborat de Executiv, se arată că impactul negativ generat asupra bugetului prin reducerea CAS, calculat la 850 milioane lei pentru 2014 și la 4,8 miliarde lei pe 2015, va fi acoperit de Guvern, prin creşterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării de către ANAF a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare. Executivul își propune, printre altele, creșterea încasărilor prin controale la persoane fizice cu venituri mari, dar şi cu surse din străinãtate şi prin recuperarea debitelor cu noua Lege a insolvenţei. Premierul și-a justificat, în acest fel, solicitarea adresată Curţii Constituţionale de a trimite cât mai rapid la Cotroceni decizia prin care Legea insolvenței este declarată constituțională. Potrivit răspunsului CCR, motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenţei se redactează în cel mult 30 de zile de la data pronunţării.

Ce se poate modifica într-o lege

Alți social-democrați invocă chestiuni de tehnică legislativă. “Nu am putut aproba legea inițiată de PDL pentru că proiectul conține și alte reduceri de taxe, nesustenabile. Dacă am fi acceptat un singur articol, cel referitor la CAS, legea își pierdea întreaga logică. Este mai bine să mergem pe un proiect nou, care să se refere la acest subiect”, afirmă Iuliu Nosa (PSD), membru în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților. Este adevărat că proiectul PDL conține și alte propuneri, cum ar fi reducerea cotei unice de la 16% la 12%. Însă, în cursul dezbaterilor parlamentarii pot modifica un proiect de lege în orice fel, inclusiv acceptând un singur articol sau modificând “logica” proiectului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Informație neașteptată din Italia! Ion Țiriac și Dan Șucu, aproape de preluarea clubului de fotbal Genoa pentru o sumă impresionantă!

Italienii confirmă negocierile avansate dintre miliardarii români și actualii proprietari, 777 Partners, pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni. O știre neașteptată a atras atenția lumii...

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Situația insolvenței la Dinamo, complicată de procesul cu Vasile Șiman: „Sunt trei laturi implicate”

Procesul deschis de Vasile Șiman împotriva clubului Dinamo îngreunează ieșirea din insolvență, iar decizia judecătorului este așteptată cu interes. Obiectivul principal al celor din conducerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă