3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Ecaterina Andronescu l-a mai salvat o dată pe Ponta de plagiat

Ecaterina Andronescu l-a mai salvat o dată pe Ponta de plagiat

Victor Ponta și-a dat singur dreptul să scape de titlul de doctor, prin ordonanță de urgență. O astfel de renunțare la titlul de doctor l-ar scăpa pe Ponta de complicații inclusiv penale în cazul în care cercetarea plagiatului său ar fi reluată și plagiatul confirmat oficial. Camera Deputaților, însă, i-a luat acest drept lui Ponta cînd a abrogat prevederea referitoare la renunțarea la un titlu de doctor din ordonanța de urgență. Dar decizia Camerei nu poate fi aplicată pentru că a fost blocată la Senat de către Ecaterina Andronescu. Practic, Andronescu îi lasă lui Ponta posibilitatea să renunțe în orice moment la titlul de doctor, deși o cameră a Parlamentului i-a luat acest privilegiu imoral lui Ponta.
 
Ponta și-a dat lui OUG ca să scape de plagiat

Pe 29 decembrie 2014, la o săptămînă după ce Klaus Iohannis și-a preluat mandatul de președinte, Victor Ponta a emis o ordonanță de urgență care a stîrnit un scandal monstru. Este vorba despre OUG 94/2014, publicată în "Monitorul oficial" pe 30 decembrie 2014. La articolul 12, alineatul 1, din OUG se prevede că "Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Știintifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educației și Cercetării Știintifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop.".
Miza esențială pentru Ponta a acestei prevederi era ca premierul să poată renunța în orice moment la titlul de doctor. Și nu numai pentru imagine, ci dintr-un motiv mult mai important: Comisia Națională de Etică, subordonată ministrului Educației, ar fi putut relua cercetarea acuzației de plagiat. Desigur, era puțin probabil ca un ministru al Educației dintr-un guvern Ponta să ceară această reluare a cercetării. Însă un ministru al Educației dintr-un guvern condus de un alt premier ar fi putut cere o nouă anchetă de plagiat. Care plagiat, dacă ar fi fost dovedit, i-ar fi creat probleme mari lui Ponta, inclusiv penale, avînd în vedere că acesta a uzat de doctorat pentru a deveni avocat, fără examen, dar și pentru a deveni lector universitar. În ambele calități (de avocat și lector universitar), Ponta a cîștigat peste 500.000 de euro.
 
Deputații i-au luat lui Ponta dreptul să renunțe la doctorat

Ordonanța de urgență 94/2014 a ajuns în dezbatere legislativă la începutul acestui an. Pe 25 februarie, Camera Deputaților a decis ca articolul 12 din OUG, cel referitor la renunțarea la un titlu științific, să fie abrogat. Era primul pas ca lui Ponta să-i fie retras privilegiul pe care și-l acordase singur, acela de a renunța la titlul de doctor. Pentru ca decizia Camerei Deputaților să rămînă definitivă, însă, era nevoie și de un vot în plenul Senatului, cameră decizională în acest caz. La începutul lunii martie, proiectul de lege de adoptare a OUG 94/2014 a ajuns în Senat, acest proiect de lege nu a ajuns pînă acum în plen. Dintr-un motiv simplu: proiectul de lege avea nevoie de un aviz al Comisiei de învățămînt din Senat. Fără acest aviz necesar, proiectul nu putea ajunge în plenul Senatului, la vot. În ultimele patru luni, însă, proiectul de lege nici măcar nu a fost pus pe ordinea de zi a Comisiei de Învățămînt din Senat, deci nu a putut fi dezbătut și avizat.
 
Senatul a blocat proiectul de lege

În cazul în care proiectul de lege ar ajunge în plenul Senatului și senatorii ar păstra decizia deputaților, Victor Ponta nu ar mai avea dreptul să renunțe la titlul de doctor. Păstrarea titlului de doctor ar însemna, cum am arătat mai sus, o posibilă redeschidere a cazului de plagiat. Dacă, însă, Senatul ar decide să păstreze prevederea din OUG 94 care permite renunțarea la un titlu științific, legea ar merge la Cotroceni, pentru promulgare. Caz în care, cel mai probabil, președintele Klaus Iohannis ar putea decide atacarea la Curtea Constituțională a prevederii referitoare la renunțarea la un titlu științific. Există argumente solide că această prevedere este neconstituțională, însă CCR nu s-a putut pronunța pînă acum în acest caz. Motivul: CCR nu a fost sesizată. Iar singurul care poate ataca la CCR o ordonanță de urgență este Avocatul Poporului. Dar Victor Ciorbea, în ciuda cererilor publice repetate, a decis să nu atace OUG 94/2014 la CCR.
 
Ecaterina Andronescu: "Eu am decis să nu discutăm ordonanța lui Ponta"
De ce s-a blocat proiectul de lege de aprobare a ordonanței de urgență a lui Ponta la Comisia de învățămînt din Senat? A fost decizia președintelui Comisiei de învățămînt, senatorul PSD Ecaterina Andronescu. Iată explicația acesteia pentru "România liberă": "Am decis să nu pun proiectul de lege de aprobare a OUG 94 pe ordinea de zi a Comisiei de învățămînt pentru că sînt mai multe ordonanțe de urgență referitoare la schimbarea legii educației și nu avea sens să le discutăm separat, ci pe toate o dată. Zilele acestea, de altfel, încep dezbaterile publice pentru noua lege a educației și, în sesiunea parlamentară din toamnă, vom discuta toate modificările, inclusiv pe cele din ordonanțele de urgență. Practic, în sesiunea parlamentară din toamnă vom discuta și ce se întîmplă cu OUG 94/2014".
 
Ponta are toată vara să renunța la titlul de doctor
Argumentul senatorului PSD Ecaterina Andronescu, deși pare valid, nu împiedica în nici un fel senatorii să decidă asupra renunțării la un titlu științific, așa cum nu i-a împiedicat nici pe deputați. Cu atît mai mult cu cît subiectul era de maxim interes public și necesita un răspuns legislativ urgent. Cu toate acestea, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a preferat să blocheze proiectul de lege și, astfel, să-i permită lui Ponta să scape de acuzația de plagiat.
 

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă