Guvernul a aprobat miercuri un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, aceştia urmând să fie exceptaţi de la plata până la 85% a certificatelor verzi. Guvernul nu a spus şi cine va suporta subvenţionarea acestor mari consumatori, o precizare care ar fi fost foarte importantă, de altfel.
Contactat de HotNews.ro, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a spus că “deocamdată, se discută să fie trecute (n.red. – certificatele verzi pe care ar fi trebuit să le plătească marii consumatori) la ceilalţi consumatori”. “Aşa cum a fost făcut actul normativ, se va răsfrânge asupra tuturor celorlalţi consumatori”, a precizat Havrileţ, susţinând că impactul nu va fi “decât” de 1%, maxim, la un MWh de energie.
Guvernul s-a gândit să încarce facturile oricărui consumator care nu este “mare”, în plin scandal al umflării facturilor exact pe partea de certificate verzi. Beneficiarii măsurii de sprijin adoptate de Guvern nu vor fi însă doar marii consumatori, ci şi investitorii în unităţi de producere a energiei regenerabile, beneficiari ai unei scheme generoase de sprijin din partea statului bazate pe primirea gratuită de certificate verzi la fiecare MWh de energie regenerabilă produsă. Schema de sprijin pusă la punct de Guvernul Ponta se va aplica unui număr de 300 de mari consumatori, va intra în vigoare la 1 august 2014, după ce UE îşi va da acordul, şi va funcţiona timp de 10 ani.
Creşterea preţului la energie este cel mai mare pericol pentru economia românească, iar crearea unei pieţe energetice libere şi transparente, fără distrugerea industriei şi economiei, este una dintre marile provocări aflate acum pe masa Guvernului, a afirmat premierul Ponta la un forum economic.
“Pericolul cel mai mare pentru economia noastră este creşterea preţului la energie şi, din acest punct de vedere, este obligatoriu să lucrăm împreună cu mediul economic şi să ţinem o agendă sustenabilă a liberalizării preţului energiei. Aceasta este una dintre cele mai dificile probleme pe care le avem acum pe masă: cum putem avea o piaţă cu adevărat liberă şi transparentă a energiei, fără să distrugem industria, economia, printr-o simplă creştere a preţului“, a spus Ponta.