Dacă vă place să citiţi şi în acelaşi timp vă place să ascultaţi muzică, atunci cu siguranţă v-aţi confruntat cel puţin o dată cu faptul că nu puteaţi să le faceţi simultan deoarece muzica nu se potrivea cu cartea. Cu greu poţi să asculţi muzică, cu versuri, mai ales dacă acestea sunt şi foarte bune deoarece nu te poţi concentra în două locuri simultan şi atunci ori nu mai auzi melodia deloc, ori pierzi rândul de multe ori. Sau pur şi simplu, tonul melodiei e total diferit de tonul cărţii.
Se pare că această problemă s-a rezolvat. Există un nou program care face exact acest lucru, creează muzică special pentru cartea pe care o citeşti.
TransProse este un proiect al artistului-programator Hannah Davis, iar această idee a fost teza ei de masterat la NYU. Programul scrie doar muzică instrumentală, mai specific: de pian; astfel încât să redea tonul şi emoţiile personajelor şi întâmplărilor din carte.
Sistemul foloseşte o tehnică a colaboratorului Saif Mohammad, directorul de cercetare la Consiliul Naţional de Cercetare din Canada. Acesta leagă anumite cuvinte şi fraze de anumite emoţii. Folosind lista de cuvinte şi fraze, calculatorul poate să scaneze textul şi să prindă traiectoria emoţională a acestuia. "Romeo şi Julieta", de exemplu, ar putea începe vesel şi apoi coborî spre deprimare.
A spune o poveste cu muzică, chiar şi fără versuri, este una dintre cele mai vechi tradiţii. Poeţii din Antichitate îşi cântau operele, iar compozitori clasici precum Stravinsky şi Strauss îşi dădeau silinţa ca muzica lor să aibă o poveste.
TransProse încă nu poate face simfonii, este destul de limitat şi nu poate scrie decât muzică de pian care durează în jur de un minut. Puteţi asculta câteva exemple pe pagina TransProse: http://www.musicfromtext.com/
Deşi încă e în faza de prototip, ideea pare foarte interesantă. De ce să nu ai un soundtrack dinamic pentru cartea ta, o melodie nouă pentru fiecare capitol? Amestecarea textului cu muzica e o artă veche, dar ar putea fi şi o ştiinţă nouă.