Producţia industrială a scăzut în aprilie cu 3% pe aproape toate sectoarele mari de activitate. Cel mai afectat a fost sectorul energetic, care a pierdut peste 5% în aprilie faţă de martie, şi are o evoluţie negativă atât faţă de aprilie 2013, cât şi la patru luni, informează Mediafax.
Rezultatele negative obținute vin pe fondul introducerii de către Guvern a unei taxe cu impact direct asupra sectorului energetic: supraacciza la carburanți, de la 1 aprilie. Aceasta i-a determinat pe români fie să reducă din consum, fie să caute alternative în statele învecinate, așa cum este cazul transportatorilor rutieri de marfă.
Aceștia din urmă au renunțat să mai iasă din țară cu plinul făcut la camioane și alimentează acum imediat ce trec granița, fie la vecinii maghiar, bulgari, sârbi, ucrainieni sau moldoveni. Și în special în Austria, acolo unde își pot deconta acciza la carburanți. Iar impactul a fost clar și imediat: în loc să-și crească încasările (cu 278 de milioane de euro la motorină și 117 milioane de euro la benzină, cât calculase inițial – n.r.), statul a pierdut 21 de milioane de euro numai în aprilie, potrivit datelor statistice. Adică vânzările de carburanți s-au prăbușit cu aproape 20%; mai exact 18,7%, ceea ce a dus la o scădere cu 3,5% în industria extractivă şi 1,5% în industria prelucrătoare.
În luna aprilie 2014 și producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,0%, cot la cot cu scăderea tuturor sectoarelor industriale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate de Mediafax. De asemenea, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 17,2%.
Potrivit datelor INS, pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria energetică (-14,2%), industria bunurilor intermediar (-3,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,3%) şi industria bunurilor de capital (-0,7%). Doar industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,2%.