Suntem fruntaşi la creştere economică, însă şomajul este în floare, iar disponibilitatea companiilor de a angaja noi salariaţi este minimă. Trei sferturi dintre firme nu intenţionează să facă noi angajări în al treilea trimestru al anului, tendinţă întâlnită şi în perioada ianuarie-iunie 2014.
În pofida unei creşteri economice estimate an de către Banca Mondială la 2,8% pentru 2014 şi la 3,2% pentru anul viitor – unele dintre cele mai semnificative din UE, economia românească nu pare să aibă nevoie de forţă de muncă proaspătă. Aproximativ 70% din companiile din România nu intenţionează să facă noi angajări în perioada iulie-septembrie, un sfert au arătat că îşi vor creşte numărul de angajați, iar 5% prevăd o scădere de personal, potrivit studiului „Perspectivele Angajării de Forță de Muncă” realizat de ManpowerGroup. La studiu au participat 625 de angajatori.
Previziunea Netă de Angajare (PNA) calculată după eliminarea variaţiilor sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea a trimestrului II, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul al treilea din 2013. PNA se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. În cazul României, dar şi al altor ţări, cifrele au fost supuse ajustării sezoniere.
Reclădirea încrederii
Odată trecută criza economică, oamenii de afaceri îşi recapătă lent încrederea în economie.
„Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant. Încetul cu încetul, angajatorii au reînceput să-şi crească volumul de angajări, dar încrederea lor continuă să fie mai redusă decât în anii de dinainte de criza economică. Chiar dacă angajatorii vor continua să prefere organizaţii agile, au apărut totuşi semnale că aceştia îşi depăşesc treptat reticenţa de a face angajări şi au din nou în vedere nevoile pe termen lung”, a declarat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.
Nivelul de încredere al angajatorilor variază în funcţie de dimensiunea firmei. Patronii celor mici, cu mai puţin de zece angajaţi raportează o PNA de -1%, deci sunt cel mai puţin dispuşi să-şi redimensioneze forţa de muncă. La polul opus se situează angajatorii cu peste 250 de angajaţi. 27% din aceştia anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în următoarele trei luni, şi numai 2% anticipează reduceri de personal.
Evoluții pe sectoare
Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor avea parte de oportunităţi de angajare în toate cele opt regiuni ale ţării şi în nouă din zece sectoare de activitate. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajărilor va fi industria prelucrătoare. „Oportunităţile se vor înmulţi probabil şi în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde PNA de +17% s-a îmbunătăţit atât faţă de trimestrul anterior (II/2014), cât şi faţă de trimestrul III al anului trecut. Perspectivele sunt însă limitate în sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde angajatorii anunţă o PNA de -1%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II. În schimb, cea mai semnificativă îmbunătăţire faţă de trimestrul anterior se înregistrează în sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii, unde PNA a ajuns la +10%, după trei trimestre consecutive de creştere”, se arată în studiu. În cinci din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii raportează Previziuni îmbunătăţite faţă de cele exprimate în trimestrul doi. O creştere considerabilă este în regiunea Sud, unde PNA de +15% este cu 8 puncte procentuale mai puternică decât cea a trimestrului anterior, îmbunătăţindu-se moderat şi faţă de perioada similară a anului trecut.
Angajatorii din regiunea Nord-Est anticipează, la rândul lor, creşteri de personal, raportând o Previziune de +15%, cu 4 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul II şi în creştere cu 15 puncte procentuale faţă de intervalul iulie – septembrie 2013.
„Încă nu putem considera creşterea oportunităţilor de angajare drept o tendinţă, pentru că indicatorii din diferitele sectoare de activitate şi zone ale ţării variază prea mult pentru a contura o imagine fără echivoc. Semnele unui optimism renăscut se fac simţite, dar cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să se aştepte la efervescenţă, dat fiind că angajatorii se concentrează în continuare pe atragerea candidaţilor potriviţi, nu pe angajări de volum. Aceştia sunt încă selectivi, în căutarea echilibrului corect între nevoile de dezvoltare şi costuri”, a explicat Petrof.
Ce spun economiştii
Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) opinează că angajatorii preferă să traseze sarcini suplimenatare angajaţilor pe care îi au, plătindu-i suplimentar, decât să aducă noi salariaţi. ”Fiscalitatea pe muncă este mare, dacă angajezi suplimenatr nu poţi renunţa uşor la angajaţi când numărul comenzilor scade. Ca urmare preferi să plăteşti suplimentar angajaţii care îi ai pentru ore suplimentare”, spune el.
Pentru a treilea trimestru nu se prevăd evoluţii spectaculoase. Important, spune Pârvan, este să apară forţă de muncă comperentă în domenii ale execelenţei, precum IT. ”100.000 de angajaţi în domeniu la o cifră de afaceri de 100.000 de euro pe angajat poate aduce PIB o creştere de 10%, aproximativ 10 miliarde euro”, explică secretarul general al AOAR.
Economistul Aurelian Dochia identifică trei cauze posibile ale discrepanţei dintre prognoza de creştere economică relativ mare şi ponderea ridicată a celor care nu fac noi angajări. În primul rând, este o reticenţă a angajatorilor nu doar din România, ci şi a celor din SUA sau Marea Britanie faţă de reluarea creşterii economice. În al doilea rând, criza economică a dus la necesitatea restructurării forţei de muncă. În al treilea rând, sunt schimbări de structură a producţiei, există sectoare în care gradul de automatizare creşte. „Cel mai probabil, explicaţia este o combinaţie a acestor factori”, spune Aurelian Dochia.