Republica Moldova riscă să fie scoasă de pe piața statelor membre CSI, ca sancțiune din partea Rusiei dacă semnează tratatul de asociere cu Uniunea Europeană, a declarat directoarea Centrului de Studii Strategice și Reforme a Republicii Moldova, Galina Shelar, citată de agenția Itar-Tass.
”Guvernul trebuie să convingă Rusia, în calitate de principal partener comercial, precumsi Belarusul și probabil și Ucraina că piețele lor vor fi protejate împotriva re-exportării produselor aduse din Uniunea Europeană”, a precizat expertul. În caz contrar, subliniază Galina Shelar, exportatorii din Republica Moldova pot fi puși în fața unor măsuri restrictive.
Conform informațiilor oferite de reprezentanta Centrului de Studii Strategice și Reforme a Republicii Moldova, 40% din veniturile obținute de țara vecină au ca origine comerțul cu statele CSI (Comunitatea Statelor Independente, foeste membre ale fostei Uniuni Sovietice – n.r.). Însă cea mai mare parte a relațiilor comerciale ale Republicii Moldova sunt cele cu Federația Rusă; 26%. Astfel, Dacă Republica Moldova nu reușește să-i convingă pe oficialii ruși de protejarea pieței lor, cele mai grave sancțiuni ar putea veni deodată, dintr-un singur loc.
În aceste condiții și din experiențele anterioare, a mai explicat Galina Shelar, conform Itar-Tass, Republica Moldova ar putea să fie privată de beneficiul liberului comerț înre statele CSI, mai ales dacă se ține cont de cele câteva conflicte pe teme economice avute deja de Republica Moldova cu aceste state.
Temerile din partea Rusiei pe această temă par a fi întemeiate în condițiile în care în cursul săptămânii trecute Autoritatea snitar-veterinară din Rusia ”Rosselkhoznadzor” a dpistat un lot de carne de porc adusă din Republica Moldova, dar cu ștampila “Made in Belgium”. Ast dupa ce, spune autoritatea rusă, exportatorii moldoveni au mai fost prinși că revindeau în Rusia vin, mere și alte bunuri de consum provenite din UE.
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar trebui să fie parafat de către Republica Moldova pe data de 27 iunie. Cât despre beneficiile raportate la pierderile generate de semnarea acestui acord, Galina Shelar este de părere că numai viitoarele acțiuni ale Guvernului de la Chișinău pot arăta cu adevărat în ce paret înclină balanța.