Frica de a vorbi în public sau aşa zisul „trac” este disconfortul pe care îl simţim în momentul în care trebuie să ţinem un discurs în faţa unui număr mai mare de oameni. Simţi cum te cuprind emoţiile, ţi se pune un nod în gât şi parcă ai uitat orice idee. Chiar dacă avem un loc de muncă care nu necesită prezentări în public, niciodată nu ştii când este momentul să păşeşti în lumina reflectoarelor. Cum poţi scăpa de trac?
Organizează-te!
Organizarea reprezintă primul pas important pentru un discurs de succes. Organizează-ţi ideile, pune-le în ordine, notează-le pe o foaie. Încearcă să nu memorezi ceea ce trebuie să zici ci să înţelegi despre ce vorbeşti. Dacă ştii ce mesaj vrei să transmiţi şi cunoşti datele problemei, nu te va putea doborâ nici cel mai cumplit trac.
Ia-ţi un moment de linişte
Înainte de a te urca pe scenă, ia-ţi 5 minute cu tine însuţi. Gândeşte-te la lucrurile pozitive şi apelează la autosugestie. În niciun caz nu îţi mai repeta discursul cu 5 minute înainte. Nu faci altceva decât să înrăutăţeşti situaţia.
Alege-ţi o persoană prietenoasă din sală
Oricare ar fi publicul tău, tot mereu va exista o faţă prietenoasă care e gata să îţi zâmbească. Dacă te deconcentrează feţele serioase, alege-ţi cu privirea o persoană care te încurajează prin expresivitate.
Destinde atmosfera
Dacă nu eşti cea mai spontană persoană, pregăteşte o glumiţă publicului tău. Aceasta are rolul de a destinde atmosfera şi de a capta atenţia. Odată ce ţi-ai făcut publicul să zâmbească, vei fi şi tu mai relaxat. O glumă bună sparge mereu barierele convenţionale.
Înscrie-te la cursuri
Cea mai bună metodă de învăţare este prin joc. Ia-ţi de mânuţă un prieten bun şi înscrieţi-vă la cursurile de vorbit în public. Un mediu pe care îl poţi controla şi unde nu te simţi pus la zid, te poate ajuta să îţi dezvolţi anumite competenţe.