Țările Americii Centrale sunt "responsabile" pentru 12% din producția mondială de cafea, dar procentajul ar putea scădea ca urmare a uneia dintre cele mai serioase epidemii de „rugină" a cafelei, arată TreeHugger. În sezonul 2012-2013, pierderile cauzate de „rugina" cafelei au fost de 500 de milioane de dolari. Situația a fost atât de gravă încât în Honduras a fost declarată stare de urgență.
Boala, care a fost descoperită în 1976, este cauzată de o ciupercă ce atacă plantele de cafea. Frunzele acestora sunt acoperite de pete ruginii, iar în final cad. În cele mai multe cazuri, fermierii sunt nevoiți să înlocuiască plantele atacate de boală cu altele tinere, care au nevoie de o perioadă cuprinsă între doi și șase ani pentru a ajunge la maturitate.
Cafeaua cultivată în țările Americii Centrale este cunoscută pentru calitatea ei, iar dispariția acesteia ar putea fi resimțită de băutorii de cafea din intreaga lume. Dar drama cea mai mare ar fi cea trăită de cultivatorii locali. 12% din producția mondială de cafea poate părea puțin, dar în spatele acestui procentaj se găsește munca a 351 de mii de fermieri.
Imagine: David Joyce / Flickr