O terasă frumos amenajată captează atenţia, trezeşte admiraţia şi dorinţa de a vă petrece timpul în ea. De toate acestea nu sunt “de vină” doar plantele. Accesoriile, de exemplu, pot transforma terasa într-un peisaj vesel, mirific şi cuceritor.
Deşi există o serie de reguli în amenajarea unei terase, aveţi libertatea de a vă da frâu liber imaginaţiei şi creativităţii pentru a o personaliza. O terasă spaţioasă, “înzestrată” cu diverse plante, îndeosebi flori, oferă ochiului multă plăcere iar una de dimensiuni reduse poate deveni foarte intimă. Florile de tip Ericca sau Calluna se pot dovedi alegeri excelente. Cu toate acestea, este nevoie de ceva care să o însufleţească. Accesoriile reprezintă o bună modalitate.
Magazinele de profil vă pun la dispoziţie accesorii realizate din diverse materiale (lemn, fier, plastic, ceramică, ipsos sau ciment etc.), astfel că ar trebui să fie uşor să le cumpăraţi pe cele mai potrivite.
Cel mai important este să vă gândiţi ce fel de atmosferă vreţi să creaţi pe terasa dumneavoastră. În funcţie de aceasta va trebui să alegeţi şi accesoriile. De exemplu, cele din lemn sunt foarte potrivite când terasa şi casa au un aer rustic. O roabă din lemn, eventual ornată cu flori, va crea o atmosferă tradiţională, rurală. Un farmec aparte îl au şi accesoriile din fier forjat.
Dacă vă doriţi o terasă plină de viaţă, atunci orientaţi-vă spre ghivece viu colorate sau figurine decorative. La modă sunt cele care dau şi o notă puţin umoristică. Accesoriile haioase sunt ideale pentru adepţii unor amenajări nonconformiste.
Nişte corpuri de iluminat în acelaşi stil, nu foarte extravagante, ci simple şi cu lumina difuză pentru a crea un spaţiu odihnitor reprezintă deasemenea un câştig substanţial în amenajarea terasei.
Fierul forjat (mic mobilier sau decoraţiuni pentru balustrade, garduri), lemnul, gresia, vasele ceramice pentru plante şi flori sunt pe terasă la locul lor.
Se poate apela la un mobilier cu tentă clasică şi finisat cu lac pe bază de apă care imprimă decorului confort, căldură şi eleganţă, precum şi la şezlonguri şi un balansoar pentru relaxare totală. O fântâniţă Feng Shui ceramică sau din piatră naturală, cum este Daoling de la Rock Star Construct (www.karmapashop.ro), asigură atât răcoare şi primenirea aerului cât şi un echilibru. Hamacul sau cortul sunt opţiuni pentru amenajările mai sofisticate. Pentru balcoane, în care spaţiul este mai restrâns, scaunul atârnat este cea mai eficientă soluţie şi, în plus, la modă, mai ales că se prezintă cu o gamă extrem de variată de materiale textile în culori şi modele etnice.
Terasele au nevoie de umbrire, un parasolar suspendat putând reprezenta o soluţie bună.
Terasele dar chiar şi balcoanele pot fi dotate cu grătare/barbecue sau alte tipuri de maşini de gătit portabile performante şi flexibile.
Masă festivă pe terasă
Ce poate fi mai plăcut decât o masa pe terasă, în aer liber. Iar de sărbători este chiar momentul să ieşim. Mobilierul există deja, lemnul tratat este cel mai indicat, dar nimic încărcat. Puteţi prepara chiar aici diverse bucate dacă terasa este dotată cu un barbecue sau un mic cuptor. Rusticul se potriveşte de minune iar vesela din ceramică este cea mai recomandată. Accentu trebuie pus pe accesorii şi decoraţii, iar pentru acestea puteţi apela la mici aranjamente florale (erica şi calluna pot fisoluţii foarte bune= pe care le aveţi la dispoziţie precum şi fructe uscate ca: nuci, mere etc. Paharele şi tacâmurile pot fi mai simple iar şervetelele cât mai colorate. Ca şi culori se propun combinaţii cât mai vesele: verde, portocaliu, roşu, maro. Propuneri: Azerca.
Decor cu aer provensal pe balcon
Balconul face parte dintr-o vilă cu trei nivele, situată dintr-un cartier din Bucureşti. Locuinţa, în stil art deco, a fost supusă unui proces de restructurare. Proprietarul, un român de origine franceză, a vrut să păstreze aerul autentic al acesteia, prin urmare nu a recurs la modificări esenţiale. Influenţat de locurile natale, amenajarea balconului poartă amprenta stilului provensal. Scenografia acestui spaţiu sugerează un mic dejun romantic în doi. Decorul are la bază combinaţia ratan – fier forjat, care îi oferă spaţiului un aer romantic. Elementele decorative provin din diversele călătorii ale proprietarului.