22.1 C
București
miercuri, 12 iunie 2024
AcasăInternaționalFilme despre viața în jurul Mării Negre

Filme despre viața în jurul Mării Negre

Black Sea Docs este o competiție specială din cadrul Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam.

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni organizat în Tulcea (13-15 iunie), propune, în acest an, o secțiune specială dedicată Mării Negre – Black Sea Docs. „Pădurea e ca muntele, vezi?“ / „The Forest is Like the Mountains, See?“ este povestea romilor care s-au așezat pe un deal de lângă Sfântu Gheorghe.

Comunitatea trăiește în ritmul naturii, iar în afara recoltei anuale de cartofi nu există posibilități de lucru pentru cei necalificați, nici aici, nici în împrejurimi. Aron, capul satului, spune că nu există o siguranță a viitorului și că fără bani oricum nu ești ascultat. Regizorii Christiane Schmidt și Didier Guillain au surprins viețile oamenilor din sat cu o extraordinară profunzime și complexitate. Filmul a avut premiera internațională în februarie 2014, la Berlinale, și va fi proiectat în cadrul Black Sea Docs, în prezența lui Aron și a regizorilor.

Din Siberia în Germania

„Pipeline“ este o producție ruso-germano-cehă și explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania.  Este un film despre Europa, care se întinde de la pământurile aride cu ierni nesfârșite din Siberia până la Golful Biscay, unde chiar și legile naturii dau naștere unor paradigme ale existenței umane. Conducta “Siberia de Vest – Europa de Vest” reușește să unească strâns “această” Rusie cu “acea” Europă. Filmul lui Vitaly Mansky poate fi vizionat în cadrul competiției Black Sea Docs.

Poveste din pădurea amazoniană

Pelicam vă invită, de asemenea, să vedeți la Tulcea „Amazon Gold“, filmul câștigător al GFN 2014, în prezența regizorului Reuben Aaronson. Povestit de Sissy Spacek și Herbie Hancock, câștigători ai premiilor Oscar, „Amazon Gold“ este o poveste îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război conduși de un biolog peruvian, scot la iveală distrugerea sălbatică a pădurii virgine. Ei devin martorii unei transformări apocaliptice mânate de căutarea ilegală a aurului cu consecințe la scară globală.

Filmele din cadrul Black Sea Docs vor fi notate de un juriu din care fac parte, printre alții, Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Saragoza din rețeaua Green Film Network, și antropologul Vintilă Mihăilescu. Premiul Black Sea Docs este oferit de Cinelab România și constă în servicii de post-producție, în valoare de 3.000 de euro, pentru următorul film al regizorului.

Expoziții foto și concerte la Pelicam

Pe lângă filme, Pelicam vă invită și la expoziții foto. Re-wilding Europe și WWF-România vă propun o călătorie prin Delta Dunării în 40 de cadre, pentru a vă aduce mai aproape de deltă și pentru a vă încuraja să porniți în propria expediție. Fotografiile realizate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu vă vor ghida prin adâncurile Dunării cu sturioni, pe luciul apei cu nuferi, prin pădurea Letea, cu stejarii ei bătrâni, prin cotidianul vieții din Deltă, până în văzduh, deasupra meandrelor și coloniilor de pelicani. Aceste imagini spun povestea uneia dintre zonele unde propun o inițiativă nouă pentru conservare, în care oamenii protejează și trăiesc în armonie cu natura sălbatică. Pelicam aduce la Tulcea și expoziția fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său Home. Fotografiile care pot fi vizionate la Tulcea au ca temă centrală apa. Dacă cei de la BaBa ZuLa, maeștrii necontestați ai muzicii psihedelice turcești din secolul 21, deschid festivalul, trupa Subcarpați este cea care va încheia cele trei zile de festival, cu un concert în Piața Civică din Tulcea.

Intrarea la filmele din cadrul festivalului este liberă

Cele mai citite

Jens Stoltenberg va încerca să-l convingă pe Viktor Orban să susțină eforturile NATO pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, merge miercuri la Budapesta pentru a încerca să găsească un teren de înţelegere cu premierul ungar, Viktor Orban,...

Ministerul Educației nu este de acord cu transferul Spitalului CF 2 către UMF „Carol Davila”

În goana disperată de a trece gratis, cât mai repede, către baronii locali PSD și PNL cele 15 spitale CFR, ministrul Transporturilor și...

Activiștii pentru drepturile animalelor au vandalizat un portret oficial al Regelui Charles al III-lea

Activiştii pentru drepturile animalelor din cadrul grupului britanic Animal Rising au vandalizat, marţi, un portret oficial recent al regelui Charles al III-lea, potrivit gandul.ro.Pictat...
Ultima oră
Pe aceeași temă