18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAlin Petrache, noul șef al COSR. Lupi tineri la vârful sportului românesc

Alin Petrache, noul șef al COSR. Lupi tineri la vârful sportului românesc

Alin Petrache a câștigat alegerile pentru președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român, el impunându-se încă din primul tur cu 143 de voturi dintr-un total de 202. Restul voturilor au fost împărțite între Octavian Bellu și Elisabeta Lipă, care nu au ezitat să critice un rezultat “de dinainte cunoscut”.

La fel ca și în cadrul alegerilor de la Casa Fotbalului, acolo unde au existat numeroase probleme cu privire la alegerea lui Răzvan Burleanu ca șef al FRF, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român apele au fost la fel de tulburi încă de la debutul campaniei electorale. Alin Petrache, președintele FR Rugby, susținut de fostul președinte al COSR, Octavian Morariu, care și-a dat demisia pentru a prelua alte atribuții la CIO, a declarat că nu se aștepta la o victorie atât de ușoară.

Totuși Bellu, antrenorul lotului național feminin de gimnastică și Elisabeta Lipă, președinte al FR Canotaj și al CS Dinamo nu sunt de aceeași părere cu Petrache. Cei doi acuză susținerea politică pe care Petrache ar fi avut-o. Președintele FR Rugby deține în paralel și funcția de deputat PSD în Colegiul 15 București, din care a declarat însă că își va da demisia dacă va câștiga șefia COSR. De asemeni unele critici au fost îndreptate și în direcția Gabrielei Szabo, ministru al Tineretului și Sportului, tot din partea PSD, care l-ar fi susținut pe fostul rugby-ist.

Purtătorul de cuvânt al COSR, Daniela Ionescu, declară că procesul de votare a fost unul normal, valid și că nu au fost înregistrate niciun fel de incidente. Din acest punct de vedere probabilitatea să izbucnească un scandal legat de validarea votului, așa cum a fost cazul la Casa Fotbalului, este destul de mică.

Lup tânăr la forul care are pâinea și cuțitul în sportul românesc

Alin Petrache, 37 de ani, este unul dintre managerii tineri ai sportului românesc. La fel cum Burleanu, la nici 30 de ani, a câștigat șefia FRF, Petrache, fostul căpitan al naționalei de rugby, alături de care a fost campion european, a primit pâinea și cuțitul la nivelul federațiilor sportive.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român este forul care împarte banii, veniți de la MTS, condus în prezent de Gabriela Szabo, la federațiile de profil, cum ar fi: cea de gimnastică, de atletism, de schi alpin și biatlon, de bob și sanie etc. În total 60 de federații, care reprezintă sportul românesc, primesc o bună parte a veniturilor lor prin COSR. Unele federații sunt legate aproape în totalitate de sumele primite de la MTS prin COSR, mai ales în condițiile în care în România nu poate fi vorba despre atragerea mediului de afaceri în susținerea organizațiilor sportive, așa cum se întâmplă în Franța de pildă.

În aceste condiții miza pentru ca în fruntea forului să ajungă o persoană imaculată din punct de vedere profesional, nepătată de scandaluri politice și cel mai important, echidistantă este una uriașă. După cum declara Gabriela Szabo, înaintea alegerilor, este nevoie ca la COSR să continuie tradiția sportului românesc. Szabo mai spus că MTS a stat la distanță de aceste alegeri și a negat zvonurile conform cărora l-ar fi susținut pe Alin Petrache.

COSR-ul este o pălărie foarte mare pentru oricine ar conduce acest for, fiind principalul responsabil cu promovarea înaltei performanțe în sportul românesc. Astfel că Alin Petrache este în fața celei mai mari provocări din cariera sa. Petrache a mai deținut diverse funcții în cadrul forului olimpic, cum ar fi de secretar general și de vicepreședinte.

În cadrul votului de joi au participat 109 din cei 123 de membri ai Adunării Generale COSR, votul proporțional cu performanțele fiecărui membru (federație sau club sportiv) în parte. În timp ce votul celor mai performante federații a fost multiplicat cu 4, altele mai mici, respectiv cu rezultate mai slabe au avut doar câte un vot. 

Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă