Crucea Roșie a inaugurat, în curtea unei familii din satul tulcean Măgurele, un loc unde poate fi acordat ajutor de urgență.
La începutul acestei luni, Filiala Tulcea a Crucii Roşii Române lansa proiectul ”Puncte de prim-ajutor în zone izolate”, un proiect prin care se doreşte reducerea numărului de persoane care îşi pierd viaţa sau cărora li se agravează problemele de sănătate din cauza intervalului mare de timp scurs din momentul în care se produce accidentul şi până când poate interveni personalul medical calificat.
Miercuri a fost inaugurat în gospodăria familiei Pavel din satul Măgurele, comuna Topolog, un punct de prim-ajutor dotat cu materiale şi aparatură medicală: trusa de prim-ajutor complet utilată, glucometru, tensiometru şi un dispozitiv EKG cu telecitire conectat la un Call Center din Bucureşti.
Membrii familiei de ”salvatori comunitari”, pregătiţi de instructorul de prim-ajutor, Nicolae Grigore, au urmat un curs complet de prim-ajutor, certificat cu documente care le atestă calitatea de persoane pregătite să sprijine rezolvarea urgenţelor minore în comunitate şi prevenirea unor urgenţe majore care necesită asistenţă medicală. Plăcuța cu însemnul Crucii Roşii, care semnalizează punctul de prim-ajutor, a fost montată de vicepreşedintele filialei judeţene de Cruce Roşie, dr. Dumitru Vâlcu, prezent la eveniment. ”Existenţa unor asemenea puncte de prim ajutor înseamnă mai multe vieţi salvate. Este vital ca în fiecare zonă izolată să avem persoane instruite să acorde primul-ajutor, urmând exemplul familiei Pavel, care şi-a pus la dispoziţia comunităţii atât abilităţile, cât şi propria gospodărie”, a precizat acesta. Directorul Crucii Roşii Tulcea a ţinut să mulţumească autorităţilor locale din Topolog pentru sprijinul oferit în identificarea familiei şi a menţionat că proiectul va continua şi după perioada de implementare prin preluarea de către Primăria Topolog a tuturor cheltuielilor legate de asigurarea consumabilelor.