Un olandez, în vârstă de 59 de ani, care suferea de grave tulburări compulsiv-obsesive, a avut parte de un tratament inovator al bolii sale care presupune stimularea electrică a anumitor părți din creier. Experimentul a avut rezultate pozitive, dar și un efect secundar neobișnuit. Pe durata tratamentului, bărbatul și-a schimbat gusturile muzicale, devenind un mare fan al muzicii cântate de Johnny Cash. Asta în condițiile în care, înainte de începerea tratamentului, olandezul nu era, nicidecum, un meloman.
Timp de șase luni, bărbatul s-a prezentat la doctori pentru ședințele de electro-stimulare a creierului. După o lună și jumătate, condiția pacientului s-a îmbunătățit, el simțindu-se, probabil, alt om. Acest lucru era, într-o oarecare măsură, adevărat, având în vedere că a început să îi placă mai mult muzica, renunțând, în favoarea lui Johnny Cash, la preferințele lui obișnuite, muzica olandeză și Rolling Stones. După cele șase luni, deși tratamentul a dus la scăderea anxiețătii pacientului, lucrurile au reveni la normal, la Rolling Stones și, mai grav, la melodiile pop olandeze.
Una dintre explicațiile doctorilor neurochirurgi este că îmbunătățirea bruscă a stării de sănătate a bărbatului l-ar fi făcut pe acesta să aibă o atitudine mai potrivită și mai deschisă față de muzică. Cazul a fost relatat in revista medicală Frontiers in Behavioral Neuroscience, fiind preluat de Wired.
Imagine: Dan Shargel / Flickr