La Galaţi are loc în aceste zile întâlnirea Comitetului de Coordonare a proiectului european “Managementul Integrat Durabil al Coridoarelor Râurilor Internaţionale din Ţările Sud-Est Europene (SEE RIVER), implementat de 26 de parteneri din 10 ţări din Europa de Sud şi de Est, respectiv: Slovenia, care este lider de proiect, Italia, Austria, Croația, Bosnia Herțegovina, Ungaria, Slovacia, România, Albania şi Serbia. Administraţia Naţională Apele Române este unul dintre principalii parteneri. Proiectul SEE River este finanţat din fonduri europene şi are un buget de 2,1 milioane euro.
„Proiectul se focusează pe managementul coridorului de cursuri de apă, care reprezintă un element de inovaţie pentru managementul cursurilor de apă, pentru că avem de-a face cu porţiunea de-a lungul cursurilor de apă care este inundată în timpul viiturilor, albia majoră, ceea ce aţi văzut chiar de curând, cu inundaţiile râurilor Sava şi Drava, când albia majoră a fost inundată”, ne-a declarat Ales Bizjac, managerul proiectului. La întâlnirea de la Galaţi au fost analizate rezultatele obţinute până în prezent, la nivelul tuturor zonelor-pilot, respectiv este vorba despre şase râuri transfrontaliere, printre care şi Prutul. Unul dintre subiectele dezbaterilor a fost cel al recentelor inundaţii din Serbia şi Bosnia Herţegovina. Una dintre principalele concluzii este că printre măsurile ce trebuie adoptate se numără și aceea de a nu mai fi autorizate construcţii în albiile majore ale cursurilor de apă: „Fiecare deţinător de teren trebuie să analizeze dacă râul este amenajat cum trebuie, pentru că nu trebuie să ai amplasamente în albia majoră”, a precizat Ales Bizjac.
O altă măsură importantă este aceea a renaturării zonelor riverane prin proiecte cum este cel elaborat de Institutul Delta Dunării din Tulcea, de renaturare a aproximativ 560.000 ha din Lunca Dunării. „Proiectul renaturării Luncii Dunării este luat în calcul de Ministerul Mediului şi se va ţine cont în următoarele planuri de management ale bazinelor hidrografice”, a declarat Cristian Rusu, managerul de proiect din partea ţării noastre.
scop
Politici comune în zece ţări
Proiectul SEE RIVER a început în urmă cu doi ani şi se va finaliza în luna septembrie a acestui an. Prin colaborarea experţilor din cele 10 ţări, dar şi a autorităţilor locale şi regionale, se urmăreşte promovarea unor politici comune durabile pentru managementul integrat al resurselor de apă, fie că este vorba despre utilizarea durabilă a resurselor de apă, inclusiv prin conservarea peisajului, a speciilor şi habitatelor naturale, cât şi despre asigurarea unui management eficient al riscului la inundaţii.
La Galaţi s-au prezentat soluţii împotriva inundaţiilor