5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCORUPȚIE: Cele 11 companii farmaceutice, acuzate de evaziune. Cumpărau vacanțe pentru medici,...

CORUPȚIE: Cele 11 companii farmaceutice, acuzate de evaziune. Cumpărau vacanțe pentru medici, ca recompensă pentru medicamentele scumpe prescrise bolnavilor de cancer

Companiile farmaceutice, cercetate de DNA în dosarul corupției din sănătate, privind înțelegeri între medici și distribuitori de medicamente pentru prescrierea unui tratament mai scump, sunt suspectate de evaziune fiscală, potrivit unui comunicat ANAF. 

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a efectuat în martie și aprilie verificări asupra documentele prezentate de companii care se ocupă cu producția și distribuția de medicamente. Astfel, ANAF a constatat că înntre 2013 și 2014, respectivele societăți au desfășurat relații comerciale cu mai multe agenții de turism, de la care au achiziționat pachete de servicii pentru medici. Aceste pachete ar fi fost, de fapt, ”recompensa” medicilor pentru că le-au prescris pacienților medicamentele comercializate de acele companii farmaceutice. 

Citește și: Rețeaua CORUPȚIEI din sănătate. 16 medici oncologi ar fi luat ȘPAGĂ să prescrie medicamente scumpe bolnavilor de cancer

Mai mult, ANAF arată că evenimentele la care ar fi participat medicii (conferințe, congrese în țară și în străinătate) au fost înregistrate în evidența contabilă când de fapt ele nu s-au realizat sau au reprezentat doar decontarea unor deplasări în scopuri turistice. 

Facturile înregistrate în evidența contabilă de către producătorii și distribuitori de medicamente au fost emise de agențiile de turism în baza unor documente justificative. Astfel, companiile au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată și de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit. 

De asemenea, ANAF a verificat studiile clinice realizate de medici și înregistrate de producătorii și distribuitorii de medicamente și a ajuns la concluzia că facturile înregistrate în evidențele contabile au fost emise în baza unor documente justificative sumare, astfel încât nu se poate certifica realitate lor. 

Medicii recompensați cu o excursie în Las Vegas

În 2013, aproximativ 30 de medici au participat la un eveniment la Ottawa, care a avut loc, de fapt, în Paris. Medicilor le-au fost decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Pretextul acestei călătorii a fost participarea la un eveniment medical din Ottawa, însă firma de medicamente  a solicitat prestatorului de servicii de turism  să organizeze o deplasare, la Paris. 

De asemenea, un eveniment care apare în acte că s-a desfășurat în San Diego, tot în 2013, a avut loc, de fapt, doar parțial în San Diego, întrucât medicii au petrecut și trei nopți în Las Vegas. Astfel, surse judiciare arate că, deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente  a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, unde avea loc un congres despre reumatologie, pentru a ascunde că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic.

Citește și: Reacția ministrului Bănicioiu la ancheta DNA privind corupția din sănătate

În vederea desfășurării evenimentelor externe din Ottawa (Canada) și San Diego (U.S.A.), firma de medicamente  în calitate de sponsor, a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu participanții la aceste întruniri, medici ce aveau calitatea contractuală de beneficiari.

De asemenea, medicii vizați de anchetă ar fi fost implicați și în realizarea unor stude clinice, pentru care au fost remunerați, însă studiile nu au o bază reală. Astfel, medicii erau recompensați financiar și în acest mod pentru că îi ajutau pe producătorii de medicamente. 

Companiile farmaceutice, implicate în ancheta DNA

Sursele au arătat că pe lista firmelor implicate se află Roche România, structură a concernului multinațional ROCHE (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), dar și Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internațional(companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente).

Citește și: Ce a declarat Kovesi în legătură cu ancheta DNA pe piața medicamentelor

Procurorii anticorupție fac cercetări într-un dosar în care sunt implicați companii farmaceutice,  distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie. Ancheta vizează înţelegeri privind prescrierea unor medicamente mai scumpe, cu „recompensarea” doctorilor, potrivit unor surse judiciare. 

 

 

 

Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă