14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialȘeful Consiliului European: UE nu are ”ambiții geopolitice” în Ucraina

Șeful Consiliului European: UE nu are ”ambiții geopolitice” în Ucraina

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană (UE) 'nu are ambiții geopolitice' în Ucraina, conform unui interviu publicat în Rheinische Post, citat de ITAR-TASS, transmite Agerpres.

Potrivit lui Van Rompuy, UE 'nu are ambiții geopolitice', pentru că, în caz contrar, Bruxellesul nu ar condiționa semnarea acordului de asociere dintre UE și Ucraina de necesitatea realizării de reforme în această țară, ci l-ar încheia fără niciun fel de condiții.

După cum a subliniat președintele Consiliului European, legat de Ucraina 'nu poate fi luată o decizie (după principiul) 'ori-ori', de alegere între Est și Vest'.

'Este în interesul UE ca astfel de țări precum Ucraina să cultive bune relații cu Rusia. Însă Moscova nu trebuie să se opună ca aceste state să-și aprofundeze de asemenea relațiile cu UE', a declarat Van Rompuy.

Totodată, președintele Consiliului European a atenționat că, dacă Rusia nu va susține detensionarea situației din Ucraina, Occidentul va inița la adresa sa noi sancțiuni. 'Însă sancțiunile nu sunt un scop în sine, un instrument de pedepsire sau răzbunare', a subliniat politicianul.

În același interviu, Herman Van Rompuy a anunțat că 'în timpul summitului UE din iunie vor fi semnate acorduri de asociere cu Georgia și Republica Moldova'.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă