Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a vizitat, marţi, sediul Conpet Ploieşti şi dispeceratul operatorului sistemului naţional de transport ţiţei prin conducte, având o serie de discuţii cu reprezentanţii conducerii societăţii de stat.
Discuţiile au vizat perspectivele şi strategia de dezvoltare a societăţii de stat Conpet, managementul informându-l pe ministru în legătură cu priorităţile companiei. Printre acestea, se numără: reducerea cheltuielilor de exploatare cu cel puţin 1,5% pe an, în perioada 2014-2017, valorificarea unor active neproductive, precum şi mărirea EBITDA cu 3% pe an în intervalul menţionat.
De asemenea, conducerea companiei se va concentra, în perioada 2014 – 2017, şi pe mărirea productivităţii muncii (calculată ca raport între cifra anuală de afaceri şi numărul de salariaţi).
“Departamentul pentru Energie analizează în prezent priorităţile companiilor de stat din portofoliu, în contextul procesului de revizuire a strategiei energetice naţionale. Conpet este o societate cu o situaţie financiară bună. Îmi doresc însă să fie mai ambiţioasă în privinţa investiţiilor realizate şi a elaborării unor planuri sustenabile de dezvoltare. Nu doresc să intervin în niciun fel în managementul companiilor de stat din portofoliul Departamentului, tocmai de aceea, am rugat administraţia Conpet să dea dovadă de foarte mare atenţie în organizarea riguroasă a proceselor de achiziţii, inclusiv în ceea ce priveşte licitaţia privind serviciile de transport, proces ce ar urma să fie finalizat în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
“Una dintre priorităţile Departamentului pentru Energie este, de asemenea, eficientizarea performanţelor companiilor de stat din portofoliu. De aceea, cred că este momentul să constatăm că Proiectul Constanţa – Trieste nu mai are nicio şansă de reuşită, deşi este o idee interesantă. În consecinţă, trebuie să lichidăm compania de proiect, cu sediul la Londra, care generează costuri financiare anuale, atât pentru Conpet, cât şi pentru Oil Terminal. Drept urmare, vom începe demersurile legale necesare pentru lichidarea rapidă a acestei companii”, a mai spus ministrul delegat pentru Energie.