19.3 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialAvocatul general al Curţii europene de justiţie a dat dreptate criticilor "turismului...

Avocatul general al Curţii europene de justiţie a dat dreptate criticilor „turismului pentru ajutoare sociale”

 Avocatul general al Curţii europene de justiţie a dat dreptate criticilor "turismului pentru ajutoare sociale".Este vorba despre Germania care, potrivit avocatului, poate refuza să plătească ajutoare sociale unor cetăţeni aparţinând altor ţări europene care nu au demonstrat o legătură veritabilă cu Germania sau dorinţa de integrare, relatează Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Opinia Curţii europene de justiţie, care nu este obligatorie, intervine cu doar câteva zile înaintea alegerilor europene, în cazul cărora, aşa-numitul turism pentru beneficii sociale a reprezentat un subiect de campanie în unele ţări. Politicieni din Germania, Olanda şi Marea Britanie, în special, s-au plâns că cetăţenii din ţările sărace ale Uniunii Europene se mută în ţările lor pentru a profita de sistemul de ajutoare sociale mai generos. Astfel de acuzaţii au alimentat sprijinul pentru partidele antieuropene şi antiimigraţie, relatează cotidianul în pagina electronică.

Opinia de marţi intervine după ce un tribunal german a cerut avizul CEJ dacă să refuze sau nu alocaţiile de şomaj pentru românca Elisabeta Dano şi fiul ei, care locuiesc în oraşul Leipzig din estul Germaniei de câţiva ani. Tribunalul a declarat că Dano nu a depus niciodată vreun efort pentru a-şi găsi un loc de muncă în Germania sau România.

UE le permite cetăţenilor săi să lucreze în toate cele 28 de state membre, deşi cere ca persoanele care fac acest lucru să fie capabile să se întreţină. Totuşi, tribunalul social din Leipzig nu era sigur dacă această prevedere le permite autorităţilor germane să refuze plata unor ajutoare de bază, care sunt menite să acopere nevoile fundamentale cum ar fi cheltuielile pentru locuinţă şi încălzire.

Dar avocatul general al CEJ, Melchior Wathelet, a declarat că o astfel de excludere este în conformitate cu legile UE. "Legislaţia care exclude de la ajutoarele sociale de bază persoanele care vin în Germania doar pentru a beneficia de schema de asistenţă socială, mai degrabă decât să încerce să se integreze pe piaţa muncii, este în concordanţă cu intenţia legislaţiei UE", a afirmat Wathelet.

Cele mai citite

Anunțul momentului! Derby-ul Dinamo – FCSB se va juca pe Arena Națională

Meciul dintre Dinamo și FCSB, programat pentru a 13-a etapă a SuperLigii, va avea loc pe Arena Națională, după anunțul oficial făcut de clubul...

PSD a votat în unanimitate să nu susțină legea dedicată lui Iohannis

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să nu voteze legea dedicată lui Iohannis, dacă proiectul ajunge în Parlament Înainte de ședința BPN, premierul Marcel...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...
Ultima oră
Pe aceeași temă