25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodRobinson Crusoe de bunฤƒvoie. โ€žNaufragiaลฃiiโ€œ din Valea Curcubeului

Robinson Crusoe de bunฤƒvoie. โ€žNaufragiaลฃiiโ€œ din Valea Curcubeului

Oraศ™ul nu mai existฤƒ pentru ei. Au fugit de civilizaศ›ie. Atingând limite greu de bฤƒnuit pentru omul modern. Aceasta este povestea soศ›ilor Roxana ศ™i Alexandru Mฤƒrgฤƒrit, din Bucureศ™ti. Au preferat sฤƒ trฤƒiascฤƒ, de câศ›iva ani încoace, într-un sat de la poalele Munศ›ilor Poiana Ruscฤƒ, în mijlocul pฤƒdurii ศ™i al sฤƒlbฤƒticiunilor.

Prima oarฤƒ am vrut sฤƒ scriu despre doi oameni, soศ› ศ™i soศ›ie, fugiศ›i în munศ›i. Pe urmฤƒ mi-am dat seama cฤƒ povestea lor e mai profundฤƒ. E, în primul rând, una de iubire. Pentru cฤƒ se cunosc încฤƒ din liceu. Au fost ศ™i colegi de bancฤƒ la un moment dat, la „Spiru Haret”. Asta îmi spun Roxana ศ™i Alexandru Mฤƒrgฤƒrit. Amândoi de aceeaศ™i vârstฤƒ – 30 de ani. Am aflat de ei întâmplฤƒtor. Noroc cu deja „sfântul” Internet! Gฤƒsisem un site care se numeศ™te „Valea Curcubeului”. Dar acolo era o precizare importantฤƒ la capitolul „contact”. Cine vrea sฤƒ ajungฤƒ la soศ›ii Mฤƒrgฤƒrit trebuie sฤƒ anunศ›e prin mail, pentru cฤƒ semnal de telefon în zona lor nu prea e. Adicฤƒ trebuie sฤƒ urci pe un deal ca sฤƒ vorbeศ™ti la telefon. Mฤƒ uit pe hartฤƒ, sฤƒ vฤƒd unde e casa lor, în judeศ›ul Hunedoara, în comuna Lunca Cernii de Jos, satul Valea Babii, la poalele Munศ›ilor Poiana Ruscฤƒ. Le scriu un mail, dau ศ™i telefonul meu mobil, ศ™i dupฤƒ câteva zile mฤƒ sunฤƒ Alexandru. Bucuros de oaspeศ›i, îmi trimite mai târziu un mail cu descrierea traseului, ca sฤƒ ajung fix la destinaศ›ie.

Elev de ศ™coalฤƒ, ghid pentru un ziarist „rฤƒtฤƒcit“

Hunedoara e oraศ™ul din care porneศ™te drumul spre ศšinutul Pฤƒdurenilor. Mฤƒ îndrept cฤƒtre lacul Cinciศ™. Pe urmฤƒ traversez localitฤƒศ›ile Topliศ›a, Dฤƒbâca ศ™i Haศ™dฤƒu. Marea surprizฤƒ e cฤƒ drumurile sunt foarte bune! Pânฤƒ la un punct. Am ajuns în Lunca Cernii de Jos. Pe hartฤƒ, e capฤƒt de drum, înaintea munศ›ilor. De aici, conform indicaศ›iilor din mail, caut un indicator spre satul Negoi. S-a îngustat calea. Are doar o singurฤƒ bandฤƒ, asfaltatฤƒ. Ce te faci dacฤƒ te întâlneศ™ti cu o maศ™inฤƒ care vine din sens opus? Asta cred cฤƒ e ultima problemฤƒ prin pustiul care mฤƒ înconjoarฤƒ. Am ajuns la Negoi. Trebuie sฤƒ caut alt indicator, de data asta spre satul Valea Babii. Adio asfalt! Uliศ›ฤƒ pietruitฤƒ, la început, apoi tot mai pierdutฤƒ în iarba cฤƒlcatฤƒ de roศ›ile cฤƒruศ›elor. Alexandu îmi spusese cฤƒ ar fi bine sฤƒ ajung aici când nu plouฤƒ. Acum burniศ›eazฤƒ. Merg cu maศ™ina pe o potecฤƒ, ba urcând un deal, ba ocolind o vale. „Firul” e înghiศ›it brusc de pฤƒdure, în stânga, iar în dreapta de pajiศ™ti. Mฤƒ aflu la o rฤƒspântie de drumuri. Alexandru îmi zisese cฤƒ va trebui sฤƒ las maศ™ina într-un loc ศ™i de acolo s-o iau pe jos, cam un kilometru ศ™i jumฤƒtate. Pฤƒmântul musteศ™te de apฤƒ. N-ai cum sฤƒ mai mergi cu maศ™ina. Dar pe unde s-o iau? Când vฤƒd, de departe, o mogâldeaศ›ฤƒ. Se tot apropie. Un puศ™tan de clasa a ศ™aptea, zice el, dupฤƒ ce îl cunosc. Era cu ghiozdanul în spate. Mฤƒ uit la ceas, ora trei dupฤƒ-amiaza. Venea de la ศ™coalฤƒ. De peste douฤƒ dealuri. Acesta e traseul lui zilnic, de acasฤƒ pânฤƒ la ศ™coalฤƒ. Altfel, puศ™tiul zdravฤƒn la trup ศ™i roศ™u în obraji. Vreau sฤƒ ศ™tiu de bucureศ™tenii care s-au mutat aici, în Valea Babii. Bฤƒiatul îi cunoaศ™te. Aveam sฤƒ aflu, mai târziu, cฤƒ Roxana ศ™i Alexandru sunt un fel de vedete locale. Toatฤƒ lumea îi cunoaศ™te. ศ˜i mulศ›i îศ™i fac cruce, miraศ›i, de orฤƒศ™enii care s-au avântat prin pustietฤƒศ›ile astea.

Drum spre pustiu

Foarte „bunฤƒ” veste îmi dฤƒ puศ™tanul! Trebuie s-o iau pe drumul cel rฤƒu, mai îmbibat cu apฤƒ. Plouase mult aici cu o searฤƒ înainte. Copilul îmi face însฤƒ o micฤƒ instruire despre cum mergi prin locurile astea. Ceva mai în faศ›ฤƒ e o turmฤƒ de oi. Câinii s-ar putea sฤƒ sarฤƒ pe mine. Aศ™a cฤƒ aศ™ face bine sฤƒ mฤƒ înarmez cu un bฤƒศ› zdravฤƒn. Când se vor apropia câinii de mine, ameninศ›ฤƒtori, eu ridic bฤƒศ›ul în sus. Aศ™a sฤƒ-l ศ›in, mergând. ศ˜i sฤƒ strig la ei. Câinii vor pฤƒstra distanศ›a, mฤƒ asigurฤƒ puศ™tiul. Fac exact aศ™a cum mi-a spus. Vฤƒd niศ™te beศ›e rezemate de un pom. Aleg unul ศ™i hai la drum. M-am întâlnit cu turma ศ™i la dus ศ™i la întoarcere, am aplicat lecศ›ia puศ™tiului ศ™i totul a fost perfect.

Au lฤƒsat în urmฤƒ viaศ›a de „ศ™aormari“

Acum imaginaศ›i-vฤƒ cฤƒ sunteศ›i în faศ›a unui bazin plin cu apฤƒ, voi nu ศ™tiศ›i sฤƒ înotaศ›i ศ™i totuศ™i vฤƒ aruncaศ›i în adâncuri cu cea mai mare plฤƒcere. ศ˜i mai ales cu o voinศ›ฤƒ de nezdruncinat. Ei bine, exact aศ™a au procedat Roxana ศ™i Alexandru. ศ˜tiศ›i, genul acela de orฤƒศ™eni get-beget, el nฤƒscut în Bucureศ™ti, ea în Galaศ›i, mutatฤƒ în Capitalฤƒ de la vârsta adolescenศ›ei. Alexandru nu ezitฤƒ sฤƒ-ศ™i aminteascฤƒ de perioada lor de „ศ™aormari”. Sฤƒ se ducฤƒ la munte? Nci pomenealฤƒ. N-au fost cu cortul în viaศ›a lor, n-au fฤƒcut plimbฤƒri în naturฤƒ. Dupฤƒ liceu, ea a fฤƒcut Dreptul, el a mers pe specializarea în Limbi Strฤƒine. Dar iubirea dintre ei a rฤƒmas statornicฤƒ. S-au cฤƒsฤƒtorit în urmฤƒ cu ศ™ase ani. Formau un cuplu încฤƒ din liceu. Ceva totuศ™i se eroda – sฤƒnฤƒtatea. Ea cu niศ™te probleme femeieศ™ti care riscau sฤƒ devinฤƒ ireversibile. El avea deja simptome care îl anunศ›au cฤƒ diabetul n-ar fi chiar atât de departe. Bฤƒrbatul a lucrat ca agent de vânzฤƒri, apoi la Aeroportul Otopeni. Stresul devenise un duศ™man care le fฤƒcea din ce în ce mai mari probleme. Le era greu ศ™i cu casa. Au locuit ba pe la rude, ba în chirie. „N-am avut niciodatฤƒ casa noastrฤƒ”, spune Roxana.

Prima schimbare, alimentarฤƒ

Au crezut cฤƒ pot schimba ceva dacฤƒ renunศ›ฤƒ sฤƒ mฤƒnânce carne. Asta s-a întâmplat cu patru ani în urmฤƒ. Pe urmฤƒ au renunศ›at ศ™i la tot ce înseamnฤƒ lactate. Rezumându-se doar la vegetale crude. A fost, îศ™i aminteศ™te Alex, o experienศ›ฤƒ destul de durฤƒ, în privinศ›a reacศ›iei organismului lor. Detoxifierea ศ™i-a arฤƒtat roadele pânฤƒ la urmฤƒ. Dar tot nu era suficient pentru ei. Rฤƒmânea nerezolvat faptul cฤƒ trฤƒiau în poluarea Bucureศ™tiului. ศ˜i atunci o cunoศ™tinศ›ฤƒ i-a invitat la celฤƒlalt capฤƒt al lumii. Nu neapฤƒrat ca spaศ›iu, ci mai degrabฤƒ ca mod de viaศ›ฤƒ. Exact unde am ajuns ศ™i eu acum.

Primul contact al orฤƒศ™enilor cu muntele

Doi bucureศ™teni care, în septembrie 2011, „descalecฤƒ” în Valea Babii, un sat cu cel mult zece familii. Au venit pânฤƒ aici cu maศ™ina lor, burduศ™itฤƒ cu bagaje. ศ˜i-au cumpฤƒrat, pentru prima oarฤƒ, un cort. La fel ศ™i rucsac pentru expediศ›ie. Au vฤƒzut locurile acestea înconjurate de pฤƒduri ศ™i s-au decis imediat. Douฤƒ nopศ›i în cort. Asta a fost prima experienศ›ฤƒ. Noaptea ascultau sunetele pฤƒdurii. Sฤƒlbฤƒticiunile. O vulpe le-a fฤƒcut prima „vizitฤƒ”. Roxana îศ™i aminteศ™te cât de teamฤƒ le-a fost de necunoscut, de întuneric, de insecte. „Am venit aici cu foarte multe temeri. Trebuie sฤƒ locuieศ™ti în acest loc ca sฤƒ te vindeci de fricฤƒ”, exclamฤƒ femeia. Ei nu sunt departe de poveศ™tile acelea cu oameni care ajung pe o insulฤƒ pustie ศ™i încep viaศ›a de la capฤƒt. Ce te faci când ai nevoie la toaletฤƒ? E-hei, ce departe e confortul oraศ™ului! Aici fฤƒceau o groapฤƒ micฤƒ în pฤƒmânt, apoi acopereau totul.

Cumpฤƒrarea terenului, birocraticฤƒ treabฤƒ

Primul pas, cumpฤƒrarea terenului. Au dat, zic ei, 2.000 de euro pe 1,2 hectare de teren. Ceva mai sus, pe deal, faศ›ฤƒ de locul în care stau acum. Nu ศ™i-au fฤƒcut încฤƒ propria casฤƒ. E încฤƒ la stadiul de proiect. Tatฤƒl ei a proiectat-o, fiind arhitect de meserie. Va fi o casฤƒ cu pereศ›i dubli, din lemn, la mijloc fiind un material pentru izolaศ›ie termicฤƒ. Casa se va sprijini pe butuci din lemn, deci nu va sta direct pe pฤƒmânt. Se gândesc la o grฤƒdinฤƒ plinฤƒ cu legume ศ™i la un lac. Marea problemฤƒ a fost cu achiziศ›ionarea terenului, stฤƒpânit, de generaศ›ii, pe baza chitanศ›elor de mânฤƒ sau a bunei înศ›elegeri între cumpฤƒrฤƒtori ศ™i vânzฤƒtori. Aศ™a cฤƒ orฤƒศ™enii care au cumpฤƒrat acum teren aici au avut de aศ™teptat doi ani pânฤƒ când actele au fost puse la punct. Adicฤƒ cel care deศ›inea terenul trebuia sฤƒ dovedeascฤƒ, în instanศ›ฤƒ, cฤƒ pฤƒmântul e al lui. S-a fฤƒcut ศ™i treaba asta. Bucureศ™tenii au mers la primฤƒria localฤƒ, sฤƒ obศ›inฤƒ autorizaศ›ie de construcศ›ie. S-au uitat cei de acolo la ei ca la extratereศ™tri. Dacฤƒ întreaga comunฤƒ are cam 1.000 de familii, cel mult cinci autorizaศ›ii de construcศ›ie s-au dat de-a lungul a zeci de ani. Orฤƒศ™enii au toate actele în regulฤƒ. Aศ™a cฤƒ în vara asta se vor apuca de lucru.

„La început, ne ziceau sectanศ›i“

Greu a fost sฤƒ gฤƒseascฤƒ ศ™i un meศ™ter în zonฤƒ, care sฤƒ lucreze la casฤƒ. Suntem, cum ziceam, în ศšinutul Pฤƒdurenilor, oameni care pe vremuri trฤƒiau din exploatarea lemnului. Dar azi sฤƒ dai cu tunul ศ™i nu mai gฤƒseศ™ti pe cineva care ศ™tie sฤƒ transforme lemnul în case ori în unelte agricole sau instrumente muzicale. Nici pâine în casฤƒ nu-ศ™i mai fac oamenii, ศ™tiu gazdele mele, care între timp s-au împrietenit cu vecinii lor. „Unii preferฤƒ ศ™i iarna, pe nฤƒmeศ›i, sฤƒ se ducฤƒ peste dealuri, la magazin, sฤƒ-ศ™i ia cele de trebuinศ›a zilnicฤƒ. Mulศ›i nu-ศ™i fac nici mฤƒcar pâine în casฤƒ”, adaugฤƒ femeia. „La început, ne ziceau sectanศ›i”, râde Alex, orฤƒศ™enii având stilul lor alimentar aparte. Pe aici sunt crescฤƒtori de animale, aศ™a cฤƒ hrana are la bazฤƒ carnea. „Nu ne considerฤƒm mai deศ™tepศ›i decât alศ›ii. E stilul nostru de viaศ›ฤƒ”, completeazฤƒ Alexandru.

Autodidacศ›i în construcศ›ii

Casa în care i-am întâlnit nu este a lor. Le-a pus-o un vecin la dispoziศ›ie. Era o ruinฤƒ. Au muncit la ea trei luni, în 2012, ca s-o aducฤƒ la stadiul în care e acum. Pฤƒtrund în douฤƒ camere spaศ›ioase. Una pe post de bucฤƒtฤƒrie ศ™i spaศ›iu pentru oaspeศ›i, alta în care e dormitorul lor. Au reparat pereศ›ii ศ™i acoperiศ™ul, Alex a fฤƒcut dulapurile ศ™i patul. Cât a fost ศ™antier, au stat la cort. N-au curent electric. Au instalat un panou solar ศ™i stocheazฤƒ energia într-o baterie de maศ™inฤƒ, asigurând lumina prin leduri. Nu le trebuie mai mult, pentru cฤƒ n-au televizor. Au renunศ›at la el. ศ˜i la multe altele. Au uitat de cafea. Ea, la parfumuri ศ™i machiaj. Au câศ™tigat, în schimb, sฤƒnฤƒtate. Alex spune cฤƒ i-au dispฤƒrut semnele care anunศ›au diabetul. Roxana se simte excelent, iar examenele medicale pe care le-a fฤƒcut în ultimii doi ani scot în evidenศ›ฤƒ acest fapt. De spฤƒlat, nicio problemฤƒ. Pârâul trece prin apropierea casei lor. Acolo se scaldฤƒ vara. La lighean, iarna. La casa lor, când vor sta, se gândesc la un boiler pe lemne. Lumina, tot din energia solarฤƒ va fi.

Ultima fฤƒrâmฤƒ de civilizaศ›ie, laptop-ul

Roxana face tot felul de lucruri de mânฤƒ, pฤƒpuศ™i ศ™i hฤƒinuศ›e pentru copii, vânzându-le pe Internet. Vฤƒd în dormitorul lor, pe pat, un semn al civilizaศ›iei, laptop-ul. Existฤƒ o casฤƒ, pe deal, care are curent electric. Acolo e sursa de energie pentru calculator. Grฤƒdina cu legume e ศ™i aici, în preajma casei închiriate, de care se ocupฤƒ Alexandru. Au învฤƒศ›at ศ™i farmacia pฤƒdurii – cimbriศ™or, coada calului, coada ศ™oricelului sau brânca ursului. ศ˜i multe alte plante care-ศ›i pot face bine. „Ne simศ›im la 30 de ani mai bine ca la 20. Sunt recunoscฤƒtoare pentru tot ceea ce ni se întâmplฤƒ”, simt în cuvintele Roxanei fericire. Asta am vฤƒzut, în cele câteva ore petrecute aici, ศ™i în ochii lor.

Noii oameni ai munศ›ilor

Terenuri au mai fost cumpฤƒrate în zonฤƒ, în ultimul timp, Alex vorbindu-mi despre vecinii sฤƒi ศ™i despre o comunitate a orฤƒศ™enilor care vor sฤƒ se întoarcฤƒ la naturฤƒ. Poate dacฤƒ o sฤƒ mฤƒ întorc aici, cine ศ™tie, peste zece ani, voi gฤƒsi un cฤƒtun al celor care vor sฤƒ se descopere pe ei înศ™iศ™i. Altfel, statisticile ultimilor ani aratฤƒ cฤƒ peste 500.000 de români au adoptat viaศ›a ruralฤƒ. E drept însฤƒ cฤƒ Roxana ศ™i Alex vor sฤƒ rupฤƒ bariere la care alศ›ii nici mฤƒcar n-au curaj sฤƒ se gândeascฤƒ. Zฤƒpezi mari, ploi, vânt, aici, în Valea Babii, la 700 de metri altitudine. Dar cei doi tineri vorbesc despre ceva cu mult mai important pentru ei – cât de plฤƒcut e sฤƒ mergi în picioarele goale, prin iarba plinฤƒ de rouฤƒ, într-o dimineaศ›ฤƒ de primฤƒvarฤƒ.  

Cele mai citite

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...

Macron vrea oprirea livrฤƒrilor de arme pentru Israel, folosite รฎn Gaza

PreลŸedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sรขmbฤƒtฤƒ รฎn favoarea opririi livrฤƒrilor de arme cฤƒtre Israel, dacฤƒ aceste arme sunt folosite รฎn conflictul din FรขลŸia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ