2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportPe ecranele Guvern TV curg valuri de lapte și miere pentru bugetari

Pe ecranele Guvern TV curg valuri de lapte și miere pentru bugetari

Ministerul Muncii nu se grăbește să prezinte public proiectul noii legi a salarizării bugetarilor, dar pe surse curg informațiile despre sporurile ce vor fi reintroduse, despre primele ce vor fi acordate și despre creșterile „spectaculoase“ ale unor salarii. Evident, totul pentru a îndulci pilula amară a creșterii salariilor demnitarilor, care vor primi încă din septembrie de 2,5 ori mai mulți bani.

Guvernul a intrat și el în vacanță, pentru două săptămâni, după ședința din 28 iulie, când a aprobat prima rectificare bugetară pe 2015 și a lăsat să intre în vigoare, de la 1 august, ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor. Până când se întorc miniștrii la muncă, pentru a atenua eventualele reacții negative la creșterea și de 2,5 ori a salariilor pentru circa 50 de demnitari, pe canalele prietene Guvernului sunt livrate sistematic informații despre cât de bine le va fi și celorlalți bugetari o dată ce actuala coaliție la putere va regândi și reașeza grila de salarizare în sistemul de stat. Proiectul salarizării unice nu a fost făcut public de Ministerul Muncii (deși va fi, cică, depus în Parlament în septembrie), așa că informațiile oficiale sunt ca și inexistente. Prilej tocmai bun pentru ca propaganda PSD să funcționeze la maximum. Rămâne de văzut cât se va concretiza din informațiile „pe surse“ livrate de televiziuni precum România TV (a lui Sebastian Ghiță, prieten al premierului) sau Antena 3 (familia Voiculescu).

Sporuri și prime

În viitoarea lege a salarizării unice se vor păstra sporurile existente, dar ar putea fi reintroduse și unele dintre cele eliminate în 2010, precum sporul de doctorat (15% pe lună). Potrivit RTV, vor exista următoarele sporuri: 25% pentru munca în timpul nopții, 10% pentru cei care se ocupă de activități de control financiar și 75% pentru cei din departamentele care se ocupă de absorbția fondurilor europene. În cazul unităților sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială în care se lucrează în două (12 cu 24) sau trei ture, angajații ar putea primi, în locul sporului de noapte, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele două, respectiv trei ture. În aceleași unități, orele lucrate în weekend-uri și zilele legale de sărbătoare ar urma să fie recompensate cu un spor de 100% din salariul de bază (în locul compensării cu timp liber corespunzător).

De asemenea, șefii institu­țiilor vor putea acorda premii angajaților cu rezultate bune, dintr-un fond de 2% din bugetul de salarii.

Cât despre majorarea propriu-zisă a salariilor, s-au vehiculat procente între 20% și 70%, cu accent intenționat pe anumite categorii. „Noua lege a salarizării aduce creșteri colosale în învățământ“ sau „Legea salarizării aduce creșteri importante în sănătate“ sunt doar câteva exemple din titlurile propagandei puterii.

S-a spus mai puțin însă că Executivul intenționează să acorde majorările în trei etape, până în 2017. Aceasta în condițiile în care, repetăm, demnitarii au deja salariile mai mult decât dublate de la 1 august și vor încasa efectiv banii din luna septembrie.

Plângere penală pe ordonanța demnitarilor

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a depus o plângere penală la DNA, ­pentru abuz în serviciu, împotriva celor trei membri ai Guvernului Ponta care au semnat ordonanța de urgență privind majorarea salariilor demnitarilor. Este vorba de vicepremierul Gabriel Oprea, la momentul adoptării actului normativ prim-ministru interimar, și de miniștrii Finanțelor și Muncii, Eugen Teodorovici și Rovana Plumb. Potrivit liderului ­Cartel Alfa, Bogdan Hossu, semnatarii au invocat neres­pectarea mai multor legi (inclusiv că ordonanța nu a trecut prin ­Comisia de Dialog Social și nu a fost supusă dezbaterii ­publice).  

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Patinoare deschise în București, iarna 2024-2025: Ghid complet pentru iubitorii de gheață

Odată cu sezonul rece, Bucureștiul își întâmpină locuitorii și turiștii cu o varietate de patinoare, atât în aer liber, cât și acoperite. Iată unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă