25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodCum a renฤƒscut din cenuศ™ฤƒ sudul litoralului

Cum a renฤƒscut din cenuศ™ฤƒ sudul litoralului

Deศ™i a fost considerat în ultimii ani o veritabilฤƒ Cenuศ™ฤƒreasฤƒ, sudul litoralului creศ™te încet, dar sigur.

Staศ›iunile din sudul litoralului sunt din ce în ce mai cฤƒutate de turiศ™ti. Dupฤƒ o perioadฤƒ în care vacanศ›a pe litoral era sinonimฤƒ cu Mamaia, acestea au reuศ™it sฤƒ îศ™i (re)câศ™tige clienศ›ii pierduศ›i ศ™i chiar sฤƒ atragฤƒ unii noi. În mod tradiศ›ional, staศ›iunile din sud atrag familiศ™ti, oameni cu copii, care vor mai multฤƒ liniศ™te ศ™i mai mult spaศ›iu verde. Excepศ›ii de la acestฤƒ regulฤƒ sunt Costineศ™tiul ศ™i Vama Veche. Mamaia s-a adresat în ultimii ani tinerilor cu bani, celor care preferฤƒ cluburile ศ™i care sunt dispuศ™i sฤƒ cheltuie sume impresionante în vacanศ›ฤƒ. A pierdut însฤƒ o bunฤƒ parte din familiile care vroiau relaxare, iar despre spaศ›iul verde nu se poate spune mare lucru pentru cฤƒ, de fapt, nu prea mai existฤƒ.

Vânzฤƒrile cresc în medie cu 10% pe an

”Staศ›iunile din sudul litoralului cresc bine în vânzฤƒri, cu circa 10% în fiecare an”, spune Corina Martin, preศ™edinte al Asociaศ›iei Litoral Delta Dunฤƒrii. Culmea, recunoaศ™te acest lucru în ciuda faptului cฤƒ Primฤƒria Mangalia, care administreazฤƒ staศ›iunile din sud, au ales sฤƒ se retragฤƒ din asociaศ›ie ศ™i sฤƒ le promoveze singurฤƒ. Care este însฤƒ explicaศ›ia succesului? Cea mai importantฤƒ explicaศ›ie este faptul cฤƒ în zonฤƒ s-a investit mult. ”Proprietarii de hoteluri din sud, mai ales în Venus ศ™i Eforie, investesc activ în unitฤƒลฃi ลŸi în parcuri de distracลฃie pentru atragerea turiลŸtilor. Au apฤƒrut multe atracศ›ii turistice pentru petrecerea timpului liber, altfel decât doar la plajฤƒ. De anul trecut deja, turiศ™tii pot alege o zi de distracศ›ie la recentul deschis Aqua Parc din Eforie Nord (capacitate 3.300 locuri), iar din acest an la Parcul de aventurฤƒ Paradis Land din Neptun. Sau pot încerca un zbor de agrement deasupra Litoralului, la aerodromul Tuzla”, spune Corina Martin.

Deliciu pentru gurmanzi

Zona de sud este una în care gurmanzii se vor simศ›i cu siguranศ›ฤƒ bine. Aici sunt amplasate unele dintre cele mai bune restaurante de pe litoral, fie cฤƒ vorbim despre celebrele cherhanale amplasate pe plaje, unde poศ›i mânca peศ™te proaspฤƒt scos din Marea Neagrฤƒ sau raci pescuiศ›i din lacurile de aici, fie cฤƒ vorbim despre restaurante cu specific. O cinฤƒ romanticฤƒ în vie, pregฤƒtitฤƒ de o franศ›uzoaicฤƒ îndrฤƒgostitฤƒ de Olimp, sau o cafea turceascฤƒ la nisip, completatฤƒ de o baklava tradiศ›ionalฤƒ sau de un ศ™uberek aศ™a cum numai turcii ศ™tiu sฤƒ îl facฤƒ sunt numai câteva dintre motivele pentru care turiศ™tii aleg sudul litoralului.

Hoteluri noi ศ™i moderne

Investiศ›iile în agrement ศ™i distracศ›ia au atras, la rândul lor, investiศ›ii în unitฤƒศ›ile de cazare. Atât în modernizarea celor existente, cât ศ™i în construcศ›ia unora noi. ”A apฤƒrut o întreagฤƒ serie de hoteluri în «haine noi» în ultima perioadฤƒ în sud, iar staศ›iunea Venus deศ›ine prima poziศ›ie în acest sens”, spune Corina Martin.

Investiศ›ii în infrastructurฤƒ

În ceea ce priveลŸte investiลฃiile în infrastructurฤƒ, Primฤƒria Mangalia a atras în ultimii ani fonduri europene în valoare de peste 21 de milioane de euro. Cele mai noi proiecte sunt înfiinลฃarea Parcului Evergreen ลŸi modernizarea vechii faleze a oraลŸului – Aleea Teilor. “Unele proiecte sunt deja finalizate, altele sunt în executare, cum este cazul proiectelor de reabilitare a falezelor, iar acum vom demara alte douฤƒ noi proiecte, respectiv înfiinลฃarea unui parc la standarde UE, pe o suprafaลฃฤƒ de aproximativ trei hectare ลŸi modernizarea vechii faleze a oraลŸului“, a subliniat edilul. El a mai spus cฤƒ Parcul Evergreen se va realiza pe locul unui foste staลฃii de betoane, care pânฤƒ acum câลฃiva ani era principalul factor de poluare a oraลŸului. “Proiectul de reabilitare a Aleii Teilor face parte dintr-un program complex de amenajare a unei faleze pietonale pe întreaga distanลฃฤƒ de 9 km dintre Mangalia ลŸi Olimp“, a mai explicat primarul.

Mega-concerte

Staศ›iunile din sud nu sunt destinate numai familiศ™tilor. Anual au loc o serie de evenimente adresate în special tinerilor. În vara aceasta au fost organizate trei astfel de mega-concerte, care au atras în total peste 100.000 de turiศ™ti. Este vorba despre Liberty Parade, Europa FM Live pe Plajฤƒ ศ™i Europa Fm Live Symphony – a Whole New World. Spaศ›iile verzi, hotelurile noi, preศ›urile mai mici sunt numai câteva dintre atuurile staศ›iunilor din sudul litoralului. 

Venus, perla din Sud

Staศ›iunea Venus a atras investiศ›ii de zeci de milioane euro în ultimii ani. Mai multe hoteluri au fost modernizate ศ™i aduse la un standard de patru sau cinci stele, cu o investiศ›ie care se costฤƒ între 3 ศ™i 10 milioane euro pentru fiecare unitate. ”Investitorii privaศ›i construiesc hoteluri de patru stele în Venus. Vorbim de o investiศ›ie de circa 10-12 milioane de euro, dupฤƒ ce anul trecut au fost inaugurate douฤƒ astfel de unitฤƒศ›i de cazare, tot în Venus”, a precizat Cristian Radu, primarul din Mangalia.

Cele mai citite

PNL ศ™i Ministerul Justiศ›iei lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€

PNL descrie siguranศ›a romรขnilor ca fiind โ€žo prioritateโ€ pentru partid ศ™i lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€. Ghidul elaborat de...

Ai putea ucide UE, spune Franศ›a. Ba nu ai putea, rฤƒspunde Germania

Macron ศ™i Scholz se รฎnfruntฤƒ din nou, pentru a contracara America protecศ›ionistฤƒ ศ™i puterea chinezฤƒ Emmanuel Macron ศ™i Olaf Scholz conduc cele mai mari douฤƒ...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ