Spaghetele din dovleac cu parmezan, pesmet, scorţişoară şi salvie sunt delicioase, sănătoase şi săţioase, perfecte pentru zilele în care vrei să revii în formă pentru plajă sau un eveniment important. Reţeta, propusă de cookingforkeeps.com, se pregăteşte uşor, cu ingrediente la îndemână.
Ingrediente
- un spaghetti squash (dovleac pentru tăiţei/spaghete)
- trei gălbenuşuri de ou
Citeşte şi: Prânz rapid şi delicios: Paste linguine cu ierburi aromatice şi parmezan
- 50 ml de iaurt degresat
- 50 g de piure de dovleac
- un sfert de linguriţă cu scorţişoară
- o treime de linguriţă cu sare
- 150 g şi o lingură cu parmezan ras
Citeşte şi: Răsfăţ culinar de vară. Salată cu tofu, servită în coajă de pepene roşu
- o lingură cu unt
- 200 g de pesmet mărunţit
- o lingură cu salvie proaspătă
Mod de pregătire
Se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius.
Citeşte şi: Prânz sățios și hrănitor: Paste rigatoni cu legume și stafide aurii
Se feliază dovleacul pe lung. Se stropeşte cu puţin ulei de măsline, după care se adaugă sare şi piper după gust. Se dă la cuptor pentru 45 sau 50 de minute.
Între timp, într-o cratiţă mare, neaderentă, se topeşte untul, la temperatură medie. Se adaugă pesmetul, un un vârf de cuţit cu sare, salvia şi o lingură cu parmezan ras. Se prăjeşte amestecul până când capătă o nuanţă aurie-maronie, după care se ia de pe aragaz.
Într-un bol mediu, se amestecă gălbenuşurile, dovleacul, scorţişoara, sarea rămasă, iaurtul şi cele 150 g de parmezan ras.
Citeşte şi: Prânz colorat de vară: Salată picantă în stil italian
După ce se scoate dovleacul din cuptor, se lasă la răcit pentru câteva minute. Apoi, cu ajutorul unei furculiţe, se „rade” miezul dovleacului, formând, astfel, „tăiţeii/ spaghetele”.
Aceeaşi cratiţă în care s-a prăjit pesmetul se pune pe aragaz la temperatură scăzută. Se pun tăiţeii/ spaghetele la prăjit, împreună cu amestecul de gălbenuşuri. Se amestecă.
Se adaugă sare şi piper după gust, după care se ornează cu pesmet mărunţit, parmezan ras şi frunze de salvie.