21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialProteste de Europarlamentare. ”Uniți Salvăm” anunță o ”Grevă Cetăţenească” cu 2.000 de...

Proteste de Europarlamentare. ”Uniți Salvăm” anunță o ”Grevă Cetăţenească” cu 2.000 de oameni, în centrul Bucureștiului

Peste 2.000 de persoane din comunitatea ”Uniți Salvăm” pregătesc o ”Grevă Cetățenească”, în Piața Universității, pe 25 mai, în ziua scrutinului pentru alegerile europarlamentare.

Membrii acestei comunități sunt nemulțumiți de modul în care partidele au înțeles să facă politică și spun că politicienii mențin practici politice şi electorale corupte și cer o serie de schimbări necesare şi urgente ale cadrului legislativ şi instituţional.

”Am ajuns în această situaţie din cauza felului în care partidele au înțeles să facă politică. Ȋn loc să implementeze reformele interne necesare, au crescut progresiv obstacolele în calea participării civice a cetăţenilor şi a capacităţii lor de a se constitui în actori politici. Democraţia presupune participare şi contestare. Nemulțumirea generalizată, punctată de mişcări de stradă din ce în ce mai dese şi puternice, indică faptul că societatea nu mai are răbdare, că indivizii nu mai vor să ducă în spate un sistem politic măsluit, corupt și meschin. Mişcările sociale din 2012 și 2013 au arătat căcetăţenii doresc un proces politic integru și cu participare reală, ca într-o democrație demnă de acest nume.

Însemn de protest faţă de impunerea a numeroase obstacole în calea participării cetăţenilor la viaţa politică şi menţinerea unor practici politice şi electorale corupte, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European declanşăm Greva Cetăţenească”, transmite comunitatea ”Uniți Salvăm” într-un comunicat de presă.

”Greva Cetăţenească presupune delegitimarea acestui simulacru democratic prin neprezentarea la vot sau anularea votului. Deja milioane de cetăţeni aleg să nu mai participe la o farsă cu ambalaj electoral care e departe de principiile democrației şi justiției. Acest gest nu urmăreşte să schimbe raportul de forţe între partidele existente. Este un gest de protest prin care solicităm o serie de schimbări necesare şi urgente ale cadrului legislativ şi instituţional. Manifestarea este perfect consonantă cu principiile democratice înscrise în tratatele europene şi ȋn Constituţia României. Vrem o Europă unită şi democratică. Politica românească, ȋn starea actuală, este anti-europeană şi anti-democratică”, mai arată membrii comunității.

Cele mai citite

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă