15.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDe ce voteazฤƒ atรขศ›ia romรขni cu Victor Ponta? ลži cum poate fi...

De ce voteazฤƒ atรขศ›ia romรขni cu Victor Ponta? ลži cum poate fi oprit

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Victor Ponta creลŸte în opศ›iunile de vot în comparaศ›ie cu toศ›i ceilalศ›i potenศ›iali competitori la alegerile prezidenศ›iale. Cum poate fi explicat acest lucru, în condiศ›iile în care Ponta dovedeลŸte în fiecare zi cฤƒ este depฤƒลŸit de funcศ›ia pe care o deศ›ine, cฤƒ nu este capabil sฤƒ gestioneze nici dosarele economice ลŸi, mai grav, nici pe cele de securitate naศ›ionalฤƒ ลŸi cฤƒ nu îl calificฤƒ nimic pentru cea mai înaltฤƒ funcศ›ie în stat? Sฤƒ fie un episod de smintealฤƒ naศ›ionalฤƒ sau de altceva?

Andrei PleลŸu se îndoieลŸte într-un text cฤƒ naศ›iunile o pot lua razna, dar avertizeazฤƒ cฤƒ Victor Ponta „e «mai razna» decât ne-am fi putut închipui. E foarte razna. Am putea însฤƒ, dacฤƒ-l votฤƒm, sฤƒ ajungem chiar mai razna decât el!“. ลži totuลŸi, aproximativ 42% din alegฤƒtori par dispuลŸi sฤƒ îl voteze pe acest om „foarte razna“ în funcศ›ia de preลŸedinte, cu 5% mai mulศ›i decât în luna ianuarie. Ce anume face ca vreo patru-cinci milioane de români sฤƒ îi încredinศ›eze acestui personaj soarta lor ลŸi a ศ›ฤƒrii? Potrivit sociologului Barbu Mateescu, în turul al doilea ar putea ajunge chiar la opt sau nouฤƒ milioane de voturi ลŸi, în pofida percepศ›iei generale, cu cât mai mulศ›i alegฤƒtori se vor prezenta la vot, cu atât ลŸansele ca Ponta sฤƒ obศ›inฤƒ o victorie mai clarฤƒ sunt mai mari, ceea ce, dincolo de tragedia implicitฤƒ, ar infirma aprecierea profesorului PleลŸu cฤƒ naศ›iunile nu o pot lua razna.

Putem invoca multe explicaศ›ii, de la electoratul captiv PSD, la eficienศ›a baronilor locali ลŸi pânฤƒ la baza electoralฤƒ stabilฤƒ pe care a avut-o FSN de când a moลŸtenit partidul comunist. O explicaศ›ie plauzibilฤƒ o poate constitui ลŸi aversiunea constantฤƒ a unei pฤƒrศ›i a populaศ›iei (mai eterogenฤƒ decât s-ar crede) faศ›ฤƒ de preลŸedintele Traian Bฤƒsescu, alimentatฤƒ de aparatul de propagandฤƒ al televiziunilor pretinse de ลŸtiri ลŸi, mai nou, de televiziunea naศ›ionalฤƒ. Este un instrument puternic, care izoleazฤƒ populaศ›ia de „telespectatori“ de lumea realฤƒ ลŸi creeazฤƒ o lume paralelฤƒ, în care ceea ce se întâmplฤƒ în altฤƒ parte nu existฤƒ sau este lipsit de importanศ›ฤƒ. În aceastฤƒ lume, de exemplu, episodul proprietฤƒศ›ii prezidenศ›iale de la Nana este mai important decât Crimeea, iar Victor Ponta se simte în largul sฤƒu în aceastฤƒ lume. Lucrurile nu au stat de la început aลŸa, cel puศ›in declarativ, când Ponta se arฤƒta dezgustat de asocierea cu Voiculescu, pe care o cedase suveranului Crin Antonescu pânฤƒ când dl Antonescu a înศ›eles cฤƒ, de fapt, cel tras pe sfoarฤƒ era el însuลŸi. Doamne fereลŸte de vreo simpatie pentru Crin Antonescu, dar când omul a fost atât de clar tras pe sfoarฤƒ de Ponta ลŸi Voiculescu, atunci cum se pot transfera voturile lui Antonescu la Ponta? Cum ajunge cฤƒlฤƒul politic sฤƒ fie perceput ca victimฤƒ? Este adevฤƒrat, Ponta are o echipฤƒ de spin-doctors care îi livreazฤƒ cu promptitudine reacศ›ii publice care nu au nimic de-a face cu realitatea, dar pot fi eficiente. La fel, propaganda lui Voiculescu ลŸi Ghiศ›ฤƒ poate fi extrem de eficientฤƒ, cum era nu demult ลŸi Realitatea TV, în a izola populaศ›ia de lume ลŸi a crea o lume paralelฤƒ în care Bฤƒsescu era de vinฤƒ pentru orice chiar dacฤƒ nu era aลŸa. Dar nu este mai puศ›in adevฤƒrat cฤƒ a eลŸuat întotdeauna sฤƒ direcศ›ioneze voturi. A reuลŸit sฤƒ le adune la USL, ลŸi acesta este motivul pentru care PSD recurge la trucul cu „USL trฤƒieลŸte“, sฤƒ adune o mare masฤƒ de nemulศ›umiศ›i, dar nu a reuลŸit sฤƒ le direcศ›ioneze, de exemplu, spre partidul lui Voiculescu, care nu poate spera la pragul electoral.

Sฤƒ fie Ponta expresia simbolicฤƒ a acestei nemulศ›umiri latente? Poate, dar, dacฤƒ este aลŸa, atunci oamenii sฤƒi de imagine au fฤƒcut o treabฤƒ excelentฤƒ, pentru cฤƒ omul este exact opusul acestor speranศ›e sociale care s-au pus în el. Este devotat intereselor companiilor mari, care-i aduc bani la buget, ลŸi nu-i pasฤƒ de antreprenorii mici ลŸi mijlocii, iar „clasa muncitoare“ reprezintฤƒ mai degrabฤƒ o sursฤƒ de iritare constantฤƒ. Pensionarii sunt sursฤƒ de voturi ลŸi atât ลŸi de aceea trebuie ศ›inuศ›i în stare de precaritate, ca sฤƒ ลŸtie de unde le vin banii ลŸi medicamentele. Dar asta înseamnฤƒ cฤƒ este posibilฤƒ ลŸi demistificarea, cฤƒ omul poate fi arฤƒtat cu adevฤƒratul sฤƒu chip.

Ura sa faศ›ฤƒ de intelectuali scoate în evidenศ›ฤƒ complexul parvenitului pentru care educaศ›ia este moft ลŸi tot ceea ce conteazฤƒ sunt banii ลŸi, mai ales, Puterea. Dar acest lucru îi expune ลŸi slฤƒbiciunea. Într-un editorial co-semnat de fostul director al CIA, James Woolsey, în Wall Street Journal, acesta descrie „Cum sฤƒ-l lovim pe Putin acolo unde îl doare“ ลŸi propune o serie de mฤƒsuri de diversificare nesubvenศ›ionatฤƒ a surselor de combustibili pentru transport care ar aduce petrolul de la 117 dolari barilul la 60 ศ™i care ar ruina Rusia. Ideea este bunฤƒ. Dacฤƒ Opoziศ›ia vrea sฤƒ îl împiedice pe Ponta sฤƒ obศ›inฤƒ monopolul Puterii pe care în mod atât de ostentativ îl construieลŸte, atunci acesta ar trebui lovit acolo unde îl doare. Bani, abuzuri, compromisuri ลŸi victimele pe care le-a lฤƒsat în urmฤƒ în timp ce se dฤƒdea cu bฤƒrcuศ›a. Înainte ca toatฤƒ naศ›iunea s-o ia razna.

Cele mai citite

Cod portocaliu ศ™i risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din aceastฤƒ searฤƒ, de la ora 18:00 ศ™i pรขnฤƒ luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe rรขuri din bazinele Siret ลŸi Prutย  Hidrologii anunลฃฤƒ...

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ