17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPeste 100 miliarde euro se spală anual în pariuri. Ce sporturi sunt...

Peste 100 miliarde euro se spală anual în pariuri. Ce sporturi sunt amenințate

Peste 100 de miliarde de euro sunt spălați anual în pariurile sportive din întreaga lume. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii unui studiu, realizat de Centrul Internaţional de Securitate în Sport (ICSS) şi Universitatea Sorbona din Paris.

Studiul, la care au participat peste 70 de experți din întreaga lume relevă faptul că 80 la sută din pariurile sportive se fac prin tranzacţii ilegale, mai ales live, care sunt foarte greu de detectat, potrivit Sky SportsSporturile cele mai afectate, amenințate prin aranjarea de meciuri sunt cricketul şi fotbalul. Însă nci tenisul, baschetul, badmintonul şi cursele auto-moto nu sunt ferite de acest fenomen.

"Evoluţia rapidă a pieţei pariurilor sportive a sporit riscul de infiltrare a crimei organizate şi de spălare de bani", declară Chris Eaton, fost director de securitate al FIFA și membru ICSS. "În timp ce sistemele de monitorizare sunt și ele esențiale, ar trebui ridicate semne de întrebare mult mai complexe. Raportul Integrității Sportului este un prim pas crucial în înțelegerea relației complexe dintre fenomenul pariurilor sportive ilegale și  aranjarea de meciuri, mult mai ușor de descoperit."

Conform studiului pariorii mizează anual în sport sume între 200 şi 500 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă circa doi la sută din Produsul Intern Brut mondial.

În raport sunt menționate și câteva soluții, cum ar fi crearea unei taxe pusă pe pariuri, din care să fie susținute investigațiile în domeniu, dar și o cooperare mai strânsă între casele de pariuri și forurile de reglementare din lumea sportivă.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...
Ultima oră
Pe aceeași temă