13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCazier judiciar โ€žpe locโ€, pentru persoanele fฤƒrฤƒ antecedente penale

Cazier judiciar โ€žpe locโ€, pentru persoanele fฤƒrฤƒ antecedente penale

Persoanele care nu au antecedente penale pot obศ›ine ”pe loc” certificatele de cazier judiciar e la orice unitate ROCRIS – Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român.

”Începând cu data de 15 mai, ghiศ™eele de eliberare a certificatelor de cazier judiciar vor putea emite ,,pe loc” certificate de cazier judiciar cฤƒtre persoanele juridice fฤƒrฤƒ antecedente penale”, aratฤƒ poliศ›ia într-un comunicat de presฤƒ.

Pentru persoanele juridice cu antecedente penale, documentul în cauzฤƒ se elibereazฤƒ în termenul legal de trei zile.

Cererea-tip pentru obศ›inerera certificatului de cazier judiciar se depune de reprezentantul legal al persoanei juridice la orice unitate sau subunitate de poliศ›ie conectatฤƒ la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).

Pânฤƒ la aceastฤƒ datฤƒ, cererea trebuia depusฤƒ la unitatea de poliลฃie pe raza cฤƒreia persoana juridicฤƒ îลŸi avea sediul social, sucursala, filiala sau punctul de lucru, iar termenul de eliberare era de trei zile.

În prezent, la nivel naลฃional, se elibereazฤƒ certificate de cazier judiciar prin intermediul Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS în 225 de centre, activitate ce va fi extinsฤƒ ลŸi în viitor pe mฤƒsurฤƒ ce vor fi identificate noi spaลฃii ลŸi tehnica necesarฤƒ acestui scop.

Lista subunitฤƒลฃilor de poliลฃie care elibereazฤƒ certificate de cazier judiciar, precum ลŸi programul ghiลŸeelor de lucru cu publicul, se gฤƒseศ™te afiลŸatฤƒ pe pagina de internet a fiecฤƒrui inspectorat de poliลฃie judeลฃean, respectiv D.G.P.M.B..

Aceastฤƒ realizare a avut loc în urma implementฤƒrii proiectului ROCRIS – Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român ce a avut ca obiectiv crearea unei baze de date informatizate a persoanelor înscrise în evidenลฃele cazierului judiciar naลฃional care sฤƒ poatฤƒ fi capabilฤƒ sฤƒ se interconecteze, sฤƒ respecte ลŸi sฤƒ asigure funcลฃionarea ECRIS (Sistemul European de informaลฃii cu privire la cazierele judiciare).

În urma punerii în funcลฃiune a sistemului, s-a eficientizat fluxul de comunicare la nivelul întregii Poliลฃii Române, putând fi schimbate datele de interes operativ prevฤƒzute de lege, conform legislaลฃiei în vigoare.

 

Sistemul informatic ROCRIS a creat premisele ca, în limitele legii, toate instituลฃiile din sistemul naลฃional de apฤƒrare, ordine publicฤƒ, siguranลฃฤƒ naลฃionalฤƒ ลŸi justiลฃie sฤƒ aibฤƒ acces, în mod operativ, la baza de date creatฤƒ, prin transferarea pe suport magnetic a evidenลฃelor manuale ale cazierului judiciar.

 

De asemenea, ROCRIS permite, în sistem automatizat, în condiลฃii de siguranลฃฤƒ ลŸi în mod operativ, din orice punct de acces la sistem, eliberarea de certificate de cazier judiciar securizate pentru persoane fizice, cetฤƒลฃeni români, strฤƒini sau apatrizi ลŸi persoane juridice, în condiลฃiile legii ลŸi copii securizate de pe cazierul judiciar pentru toate sistemele informatice din domeniul apฤƒrฤƒrii, ordinii publice, siguranลฃei naลฃionale ลŸi justiลฃiei.

 

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ