17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPrezenศ›a teroriศ™tilor pe Internet, รฎn creศ™tere รฎngrijorฤƒtoare

Prezenศ›a teroriศ™tilor pe Internet, รฎn creศ™tere รฎngrijorฤƒtoare

Grupurile teroriste din diverse colศ›uri sunt din ce în ce mai prezente pe Internet, ศ™i mai ales pe reศ›elele de socializare. Teroriศ™tii folosesc facilitฤƒศ›ile online pentru a îศ™i recruta noi membri, pentru a comunica ศ™i chiar pentru a-ศ™i instrui militanศ›ii, se aratฤƒ într-un studiu realizat la cererea Woodrow Wilson Center, anunศ›ฤƒ AFP, preluat de Mediafax. 

Autorul studiului, Gabriel Weimann, de la Universitatea din Haifa, considerฤƒ cฤƒ reศ›elele de socializare au, din punct de vedere al teroriศ™tilor, un avantaj enorm – anonimatul. 

Profesorul de comunicare spune cฤƒ în 1998 existau doar 12 site-uri consacrate terorismului, iar în prezent existฤƒ peste 10.000 de site-uri sau conturi pe reลฃelele de socializare. Grupฤƒrile teroriste au profitat de avantajul pe care îl oferฤƒ libertatea pe Internet ลŸi au creat instrumente utile, precum revista Inspire, legatฤƒ de Al-Qaida ลŸi utilizatฤƒ pentru a recruta sau forma simpatizanลฃi, în special în Statele Unite.

„TeroriลŸtii au motive întemeiate pentru a utiliza reลฃelele de socializare", a adฤƒugat Gabriel Weimann. "Pe de o parte, aceste canale sunt de departe cele mai populare în rândul publicului pe care îl vizeazฤƒ (…). Pe de altฤƒ parte, mediile de socializare virtuale sunt uลŸor de folosit, fiabile ลŸi gratuite. ลži, în cele din urmฤƒ, (acestea) le permit sฤƒ ajungฤƒ direct la publicul lor ลฃintฤƒ”, a precizat el.

„Nu existฤƒ niciun mijloc de a-i împiedica”, a dat asigurฤƒri cercetฤƒtorul. În opinia sa, prezenลฃa sporitฤƒ a acestor grupฤƒri pe Internet subliniazฤƒ necesitatea unei ameliorฤƒri a supravegherii, precum cea pusฤƒ în aplicare de Agenลฃia americanฤƒ pentru Securitate Naลฃionalฤƒ, dar cu oferirea unor garanลฃii în privinลฃa protejฤƒrii vieลฃii private a internauลฃilor.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ