Longevitatea, prevenirea bolilor inflamatorii și a cancerului sunt câteva dintre beneficiile pe care resveratrol, substanță prezentă, printre altele, în vin și ciocolată, se credea că le are. O cercetare recentă, de la Johns Hopkins University School of Medicine din Baltimore, Statele Unite, pune la îndoială credința, deja larg răspândită, că vinul și ciocolata sunt bune pentru sănătate datorită acestei substanțe, arată Reuters.
Cercetătorii nu neagă că aceste alimente pot face parte dintr-o dietă echilibrată, dar afirmă că este prea scăzută cantitatea de resveratrol din alimentația oamenilor ca să aibă vreun efect asupra sănătății acestora.
Ipoteza conform căreia resveratrol este o substanță a „tinereții fără bătrânețe” a fost susținută, anterior, de un studiu realizat la Universitatea din Connecticut, dar cercetarea respectivă s-a aflat, acum doi ani, în mijlocul unui scandal academic, dupa ce s-a descoperit că autorii ei au falsificat rezultatele obținute.
Imagine: Rob & Dani / Flickr