22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒBNP Paribas ลŸi Credit Suisse cer clemenศ›ฤƒ din partea autoritฤƒศ›ilor SUA

BNP Paribas ลŸi Credit Suisse cer clemenศ›ฤƒ din partea autoritฤƒศ›ilor SUA

Douฤƒ din cele mai mari bฤƒnci din lume, BNP Paribas ลŸi Credit Suisse, riscฤƒ sฤƒ fie puse sub acuzare penalฤƒ în Statele Unite, din cauza afacerilor cu state aflate sub embargou ลŸi a protejฤƒrii evazioniลŸtilor. În ultimele sฤƒptฤƒmâni, cele douฤƒ bฤƒnci au cerut clemenลฃa autoritฤƒลฃilor americane, relateazฤƒ CNBC, preluat de Mediafax.

Pentru a evita varianta jenantฤƒ de a-ลŸi recunoaลŸte vinovฤƒลฃia, în condiลฃiile în care nicio bancฤƒ mare nu a mai fost într-o astfel de situaลฃie în peste 20 de ani, BNP Paribas ลŸi Credit Suisse au fฤƒcut ultime încercฤƒri de a obลฃine indulgenลฃa procuraturii ลŸi a autoritฤƒลฃilor de reglementare, potrivit unor persoane apropiate situaลฃiei.

Întâlnirile dintre reprezentanลฃii pฤƒrลฃilor au avut loc dupฤƒ ce procurorii au cerut bฤƒncilor sฤƒ pledeze vinovat, BNP France pentru cฤƒ a fฤƒcut afaceri cu ลฃฤƒri precum Sudan, aflate pe lista neagrฤƒ de sancลฃiuni a SUA, ลŸi Credit Suisse, pentru cฤƒ a ajutat americani bogaลฃi sฤƒ eludeze fiscul.

BNP Paribas ลŸi Credit Suisse au propus ca recunoaลŸterea vinovฤƒลฃiei sฤƒ vinฤƒ doar din partea subsidiarelor, nu ลŸi a companiilor mamฤƒ, dar procuratura pare sฤƒ nu fie de acord întrucât vrea sฤƒ reducฤƒ temerea opiniei publice cฤƒ bฤƒncile au devenit atât de mari pentru economie încât nu pot fi pedepsite.

În cazul Credit Suisse, care a creat recent o subsidiarฤƒ pentru afacerile din SUA, procurorii au indicat neoficial cฤƒ nu vor sฤƒ punฤƒ sub acuzare doar divizia nou formatฤƒ.

Potrivit unor surse apropiate situaลฃiei, banca elveลฃianฤƒ ar putea încheia un acord cu procuratura cel mai devreme în aceastฤƒ sฤƒptฤƒmânฤƒ.

În cazul bฤƒncii franceze BNP, directorul general al instituลฃiei ลŸi doi colaboratori ai acestuia au mers la Washington ลŸi New York sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ pentru a pleda în favoarea bฤƒncii în întâlniri cu reprezentanลฃi ai Rezervei Federale din New York, cu ลŸeful autoritฤƒลฃii de supraveghere financiarฤƒ din acest stat, precum ลŸi cu reprezentanลฃi ai Departamentului de Justiลฃie, la Washington, au spus sursele.

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...

A murit Johan Neeskens! O legendฤƒ a fotbalului olandez se stinge la 73 de ani

Fostul fotbalist ศ™i antrenor olandez Johan Neeskens a decedat pe 7 octombrie 2024, lฤƒsรขnd รฎn urma sa o carierฤƒ impresionantฤƒ รฎn fotbalul internaศ›ional. Johan Neeskens,...

Jaqueline Cristian, victorie muncitฤƒ la Wuhan! Urmeazฤƒ un duel dificil รฎn turul doi

Romรขnca a รฎnvins-o pe Camila Osorio รฎn primul tur al turneului de la Wuhan. Jaqueline Cristian (26 de ani, locul 75 WTA) a reuศ™it o...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ