17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialSchröder dă vina pe UE pentru criza din Ucraina

Schröder dă vina pe UE pentru criza din Ucraina

Controversatul fost cancelar german Gerhard Schröder, în prezent președinte al Nord Stream și un avocat invederat al intereselor energetice ruse în Europa, acuză Uniunea Europeană (UE) că este principalul vinovat pentru criza ucraineană, ea obligând Kievul să aleagă între un viitor cu UE sau cu Rusia. Afirmațiile fac parte dintr-un interviu publicat în ediţia de duminică a ziarului Welt am Sonntag, citat de AFP, preluată de Mediafax.

„Eroarea fundamentală vine din politica UE în favoarea unui tratat de asociere” pe care Bruxelles-ul voia să-l semneze cu Ucraina, acuză Schröder, un vechi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin. „UE a ignorat faptul că Ucraina este o ţară profund divizată în prezent. Dintotdeauna oamenii din sudul şi din estul ţării sunt mai degrabă orientaţi către Rusia, iar cei din vest mai degrabă către UE”, mai susține fostul cancelar, intrat în solda Gazprom la câteva zile după încheierea mandatului de cancelar federal.

„Am fi putut să vorbim despre un tratat de asociere, dar ar fi trebuit să o facem cu Rusia, în acelaşi timp. Eroarea de pornire a fost să se spună că va fi ori un tratat de asociere cu UE ori o uniune vamală cu Rusia”, a continuat amicul lui Putin, adăugând că „erori au fost comise de toate părţile”. Schröder nu condamnă nici anexarea Crimeei de către Rusia, în ciuda faptului că întreaga comunitate internațională democratică a calificat referendumul privind autonomia peninsulei ilegal.

„Alipirea Crimeei este contestată pe planul dreptului internaţional, dar acum este o realitate. Crimeea a decis prin referendum că vrea să fie o regiune rusească. Iar acest lucru a fost pus în practică”, a susținut el. Schröder a încercat să relativizeze totodată influenţa Moscovei asupra separatiştilor proruşi ucraineni. „Ideea că ar fi de ajuns ca preşedintele rus sau şeful Guvernului ori oricine altcineva să spună «basta», pentru ca totul să reintre în ordine, nu este, cu siguranţă, realistă”, a comentat el.

În acest interviu, Schröder a revenit şi asupra petrecerii organizate cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, la Sankt Petersburg, la care a participat şi preşedintele rus şi pentru care a fost criticat dur în Germania. Îmbrăţişarea călduroasă dintre cei doi, la sosirea preşedintelui rus, a fost deosebit de comentată în Germania. „De când îl cunosc pe Vladimir Putin, de peste 14 ani, ne salutăm aşa. Nu voi schimba acest lucru, nici măcar în perioade dificile”, a replicat fostul cancelar.

Schröder a răspuns astfel criticilor formulate de cei care îl consideră o parte implicată, deoarece prezidează grupul acţionarilor North Stream. Acest grup, fondat în vederea construirii unui gazoduct de transport pentru gaze naturale ruseşti către Europa, via marea Baltică, deci evitând Ucraina, este deţinut în proporţie de 51% de către Gazprom, un grup controlat de către statul rus.

„North Stream este o întreprindere europeană cu sediul în Elveţia” şi care are între acţionari grupurile germane Eon şi BASF, dar şi Gaz de France, a susținut Schröder, ignorând faptul că este deținută majoritar de Gazprom.

Cele mai citite

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Autoturism de lux dispărut din Germania, găsit de polițiștii de frontieră în Portul Constanța

Un autoturism de lux, dispărut din Germania, a fost identificat de polițiștii de frontieră în Portul Constanța, fiind pregătit pentru export către Georgia. Vehiculul,...

Termoenergetica începe pregătirile pentru sezonul de încălzire: Încărcarea instalațiilor și testele de presiune, în desfășurare

Compania Termoenergetica va începe miercuri, 18 septembrie, procedurile de încărcare cu apă a instalațiilor de alimentare cu energie termică și testele de presiune la...
Ultima oră
Pe aceeași temă