Jandarmii români împreună cu experţi din Elveţia, Marea Britanie şi Suedia pun la punct un plan de lucru privind asigurarea securității și ordinii publice în cadrul manifestărilor publice și sportive din România precum și prevenirea fenomenelor de violență în sport.
Este vorba despre un atelier de lucru, desfășurat în cursul acestei săptămâni, care face parte din proiectul „Consolidarea capacitatilor Jandarmeriei Române”, cofinanțat prin programul de cooperare elvețioano-român. În cadrul întâlnirii de lucru au fost prezentate și studii de caz realizate de Marea Britanie, Suedia și Danemarca, privind bunele practici în gestionarea polițienească a meciurilor cu grad mare de risc si a altor manifestări publice de amploare, informează iInspectoratul General al Jandarmeriei Române .
”La 7 septembrie 2010 a fost încheiat la Berna Acordul-Cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.
În conformitate cu semnarea, de către părţile română şi elveţiană, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a început perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române, cu o durată de 2 ani, subsumat secţiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.
Acest proiect beneficiază de un buget în valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contribuţie elveţiană şi 282.352,94 CHF contribuţia României) şi a fost determinat de necesitatea adaptării capacităţilor Jandarmeriei Române la evoluţia constantă a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de acţiune pe timpul marilor evenimente internaţionale, cât şi în privinţa siguranţei publice în zonele turistice montane, având ca sursă de inspiraţie modelul elveţian de acţiune”, mai arată IGJR.
Proiectul este structurat pe două obiective majore:
1. Dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională
2. Consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă