Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că moneda euro „reprezintă un motiv serios de îngrijorare”, după ce aprecierea de 6% de pe parcursul anului trecut a apropiat moneda de nivelul de 1,4 dolari pentru o unitate. Declarația a fost făcută în urma ședinței consiliului guvernatorilor în care s-a decis menținerea dobânzii de politică monetară la 0,25%.
Draghi a mai spus că BCE este pregătită să reducă dobânda de politică monetară în iunie, dacă va fi necesar și s-a arătat îngrijorat de impactul economic al aprecierii euro, potrivit Bloomberg. Șeful Băncii Centrale Europene a precizat însă că orice decizie în acest sens se va lua doar dacă estimările economice de la începutul lunii iunie vor arăta că este necesar.
Citește și: BCE menține dobânda de politică monetară la 0,25%
BCE analizează în prezent amploarea măsurilor de stimulare care să fie adoptate pentru zona euro, ameninţată de deflaţie. Mario Draghi nu a semnalat că ar urma măsuri radicale, precum suplimentarea lichidităţilor, dar datele de luna viitoare ar putea, totuși, să determine BCE să aducă dobânzile în teritoriu negativ.
Riscul de deflaţie pune în pericol redresarea zonei euro, în timp ce statele sudice încearcă să-și revină după criza datoriilor. Inflaţia a fost de 0,7% în aprilie, mai puțin de jumătate din ţinta BCE, de aproape 2%, dar în creștere față de nivelul de 0,5% din martie. Date economice recente arată o revenire a Zonei Euro, după cea mai lungă recesiune de la înființare, precum și o ușoară creștere a afacerilor în Irlanda și Spania.
În urma declarațiilor șefului BCE, Euro s-a depreciat până la 1,3896 dolari pe unitate, de la 1,3946 dolari pe unitate.