Guvernul a subestimat impactul reducerii impozitului pe profitul reinvestit de 3,5-5,5 ori, în funcție de scenariul luat în calcul, consideră Consiliul Fiscal. Proiectul a fost adoptată în ședință de Guvern fără să se mai aștepte avizul instituției.
Propunerea legislativă a fost adoptată în ședință de Guvern pe 21 aprilie, fără avizul Consiliului Fiscal. Într-un material publicat pe site-ul propriu ieri, CF arată că s-a primit pe mail proiectul Guvernului pe 21 aprilie și ar fi fost imposibil să se pronunțe într-un interval atât de scurt. Oricum, concluzia sa din 8 mai este că Guvernnul a subestimat impactul bugetar al renunțării la impozitul pe profitul reinvestit. Astfel, Guvernul estimează pierderi de venituri de dimensiuni reduse (impact anualizat mai mic de 0,1% din PIB), acestea fiind de 137,5 milioane lei în 2014 (doar un trimestru de încasări ar fi afectat), 572,7 milioane lei în 2015, 604,1 milioane lei în 2016 și 153 milioane lei în 2017 (încasările pentru ultimul trimestru din 2016, an la finele căruia facilitatea expiră, au loc în primul trimestru din 2017). Concluzia Consiliului Fiscal este însă diferită: în funcție de scenariul considerat (s-a mers pe trei scenarii, cu pierderi minime și maxime pentru buget), ordinul de mărime al pierderilor de venituri estimate este de circa 3,5 până la 5,5 ori mai mare decât cuantumurile avansate de MFP.
“În opinia Consiliului fiscal, dimensiunea ridicată a pierderilor de venituri și lipsa identificării explicite a categoriilor de cheltuieli vizate de reduceri compensatorii are potențialul de a compromite atingerea țintelor bugetare asumate pe termen mediu. Consiliul fiscal nu contestă oportunitatea acordării facilității scutirii de impozit a profitului reinvestit, considerând-o adecvată din perspectiva situației economice și a susținerii oferite mediului de afaceri, însă adoptarea acesteia nu trebuie făcută prin încălcarea legii, atât din perspectiva lipsei avizului său, cât și din cea a respectării regulilor fiscale instituite de Legea Responsabilității Fiscal-Bugetare” se mai arată în raport.