20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPeste 50.000 de români nevăzători vor putea avea un câine ghid

Peste 50.000 de români nevăzători vor putea avea un câine ghid

Cel puțin 50.000 de români nevăzători ar putea avea ca însoțitor un câine ghid, care le-ar oferi o viață independentă. Câinii ar urma să fie dresați din fondurile Ministerului Muncii.

Reprezentanții Ministerului Muncii au precizat, pentru România Liberă, că vor încerca, în perioada următoare, să găsească programe prin care să fie alocate fonduri pentru antrenarea câinilor ghizi. Mediul neguvernamental salută inițiativa, însă se declară sceptic în aplicarea ei.

Lobby al ONG-urilor pentru câinii ghizi

Președintele Organizației Naționale pentru Persoanele cu Handicap (ONPHR), Francisc Simon, a declarat, pentru RL, că problema câinilor ghizi pentru persoanele cu dizabilități ”se discută de mult timp în România” și că modificarea articolului din Legea 448 s-a datorat lobby-ului făcut de ONPHR și Asociația Nevăzătorilor din România, începând cu 2004.

Francisc Simon a arătat, că, în urma modificării legii, foarte multe persoane nevăzătoare nu vor mai avea nevoie de însoțitor, întrucât câinii ghizi ajută oamenii la deplasări cu mijloacele de transport și la cumpărături.

Și Camelia Platt, președinta organizației Light into Europe (asociație care a adus primii câini ghizi în România, n.red.) a precizat, pentru RL, că speră ca acest program ”să fie demarat corect”.

Costurile pentru un câine ghid, în jur de 3.000 de euro

Antrenarea și întreținerea unui câine ghid costă, pe an, aproximativ 3.000 de euro, a spus Camelia Platt.

În aceste condiții, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii, autoritățile ”au în vedere în vedere identificarea unor programe care să fie alocate pentru susţinerea formelor de asistenţă vie, respectiv a câinilor ghizi, urmând să fie identificate sursele de finanţare necesare susţinerii costurilor, precum şi modalitatea de accesare a acestora. Având în vedere efortul financiar foarte mare pe care il implică derularea unor astfel de programe, este necesară prevederea fondurilor în legea bugetului de stat şi derularea lor pe parcursul mai multor ani”.

Citește și: Nevăzătorii vor avea câini ghizi, dresați pe banii Ministerului Muncii

În prezent, persoanele nevăzătoare cu handicap grav pot avea un însoțitor, plătit cu aproximativ 500 de lei pe lună. Totuși, astfel, oamenii nu pot duce o viață independentă. Prin oferirea unui câine ghid, un nevăzător va putea participa la toate serviciile deschise sau furnizate publicului, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale, au arătat reprezentanții Ministerului Muncii, în răspunsul la solicitarea RL.

Light into Europe: Nu orice rasă de câine poate deveni câine ghid

Antrenarea unui câine ghid începe în primele zile de viață și continuă în următoarele 22 de luni, a explicat Camelia Platt. Ea a arătat că ”nu orice rasă de câine poate deveni câine ghid”. Sunt trei rase care pot fi dresate pentru a deveni ghizi – labrador, golden retriever și ciobănesc german – și doar aceia care au gene ale câinilor ghizi.

În prezent, Light for Europe dresează 10 cățeluși pentru a deveni câini ghizi, iar trei câini ghizi îi ajută pe beneficiarii organizației.

Aproape 55.000 de români, potențiali beneficiari

Conform datelor oficiale, în România trăiesc aproximativ 109.654 de persoane cu handicap vizual, din care 54.827 de persoane cu handicap vizual grav, care pot fi potențiali beneficiari ai unor astfel de programe.

Marți, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare a modificării Legii 448/2006, pentru promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care în programele naționale finanțate de Ministerul Muncii vor fi incluse și programele de dresaj a câinilor ghizi pentru asistența persoanelor nevăzătoare.

Modificarea a fost propusă de deputata Claudia Boghicevici și a fost adoptată de Camera Deputaților în luna aprilie.

Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Cum să creați un sistem eficient de irigare pentru grădina dumneavoastră

Menținerea unei grădini luxuriante și sănătoase necesită o irigare adecvată, dar udatul manual al plantelor poate fi consumator de timp și o dovadă de...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă