2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum renaște viticultura la Dumitra

Cum renaște viticultura la Dumitra

Cel care a replantat ­primele hectare cu ­soiuri nobile este ­inginerul agronom Octavian Harșian, care conduce una dintre cele mai mari firme cu profil agrar din județ.

În anii 1930, vinul Pinot Gris produs în satul bistrițean Dumitra era considerat printre cele mai bune din Europa. Producătorii de vin din localitate colecționau medalii la expozițiile de profil din România, dar și la cele organizate în centre renumite ale viticulturii mondiale, cum ar fi Montpellier-ul, în Franța. Calitatea vinului de Dumitra era una deosebită, în ciuda faptului că podgoria locală era situată mai la nord de arealul obișnuit de răspândire a soiului Pinot Gris.

În perioada comunistă, viile sașilor din Dumitra au fost confiscate și grupate în patrimoniul IAS Dumitra. Vinul produs aici era exportat în Germania, Franța, Austria și Italia. Productivitatea era una ridicată pentru condițiile pedoclimatice ale Dumitrei, de 12 tone la hectar. De aroma lui deosebită s-a îndrăgostit inginerul agronom Octavian Harșian, azi în vârstă de 77 de ani, care a fost vreme de 25 de ani inginer-șef, apoi director al IAS Dumitra. Podgoria însă a fost distrusă după căderea comunismului, iar pe dealurile însorite ale Dumitrei, unde se întindeau odinioară faimoasele podgorii, au fost construite case.

”Viile au dispărut, dar soiul nu”, a spus inginerul Octavian Harșian, citat de Bistriteanul.ro. Inginerul agronom, după ce a pus pe picioare una dintre cele mai mari firme din domeniul agrar din județ, care administrează peste 1.000 de hectare, a decis să încerce să relanseze viticultura în Dumitra. Octavian Harșian a cumpărat mai multe terenuri în sat și a trecut la replantarea lor cu viță-de-vie. În primul an, 2014, a plantat trei hectare de vița-de-vie, iar în acest an încă două. Octavian Harșian a adus la Dumitra butași de Pinot Gris originari din Austria, dar și Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc și Muscat Otonel, precum și viță-de-vie de soi nobil care produce struguri negri, din soiurile Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir. Însă visul său este să ajungă să producă din nou renumitul Pinot Gris de Dumitra.

Soi originar din Dumitra

Cei care au adus soiul Pinot Gris în Transilvania au fost sașii colonizați de regii Ungariei. ­Soiul Pinot Gris sau Grauburgunder a apărut în zona ­Burgundiei în secolul al ­XIII-lea. Este, practic, o mutație a soiului Pinot Noir. Din Burgundia, acest soi noi s-a răspândit rapid spre est, grație în special călugărilor din ordinul cistercian, care ­și-au răspândit abațiile în toată Europa. Mai întâi, soiul Pinot Gris a început să fie ­cultivat în Elveția, apoi în Austria și ulterior în regatul maghiar. De ­altfel, acest soi se mai numește în limba maghiară și Szurkebarat, ­”călugărul gri”, pentru că primele plantații cu acest soi au fost înființate de cistercieni în zona Lacului Balaton. Vinul produs din Pinot Gris are o ­aciditate scăzută și un conținut ridicat de alcool. Culoarea sa este, în general, galben închis, cu nuanțe arămii sau chiar roz. Uneori, capătă un aspect asemănător uleiului. În lume, în prezent, sunt cultivate aproximativ 15.000 de hectare cu acest soi.  

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă