0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportAlianța anti-DNA funcționează ca unsă

Alianța anti-DNA funcționează ca unsă

Sub protecția votului secret, puterea și opoziția din Comisia juridică a Camerei  au respins cererea DNA de arestare preventivă a deputatului Florin Popescu, acuzat că și-a folosit influența pentru a obține foloase necuvenite în campania electorală din iunie 2012.

În favoarea solicitării DNA de încuviințare a arestării preventive a lui Florin Popescu s-au înregistrat 15 voturi „împotrivă“, 7 voturi „pentru“ și o abținere, în timp ce patru membri ai Comisiei juridice au absentat. Dacă ne uităm la componența comisiei conduse de Bogdan Ciucă (PC) –PSD+UNPR+PC au 13 membri, UDMR–1, minoritățile–2, PNL–6, PDL–2 și PP-DD–3 – devine evident faptul că puterea și opoziția și-au dat mâna pentru a-l proteja pe fostul șef al CJ Dâmbovița. Aceasta în pofida declarațiilor sforăitoare despre „strigoi“, despre „vechii corupți și vechii profitori“ care s-ar afla în jurul președintelui Traian Băsescu, aruncate recent în spațiul public chiar de președintele PSD, premierul Victor Ponta.

Partidul Mișcarea Populară, în conducerea căruia Popescu s-a aflat până la izbucnirea scandalului, nu are nici un reprezentant în Comisia juridică.

Laitmotivul „plenului suveran“

„Plenul este cel care stabilește și e suveran“, a precizat președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, întrebat fiind despre raportul negativ care va fi întocmit la cererea DNA. În fapt, declarația liderului PC seamănă izbitor de mult cu altele date de parlamentari în cazuri similare. „În plen vor fi votate cererile Parchetului. Plenul este suveran“, spunea, de pildă, prin 2009, democrat-liberalul Daniel Buda, după ce aceeași Comisie juridică a respins cererile DNA privitoare la ex-ministrul Monica Iacob Ridzi. Tot suveranitatea Parlamentului era invocată și când deputatul UDMR Laszlo Borbely era salvat de către colegi de la începerea urmăririi penale.

Spre deosebire de alte situații, în cazul deputatului Florin Popescu procedura s-a desfășurat pe repede-înainte, Comisia juridică pronunțându-se în mai puțin de o săptămână. Reamintim că DNA a cerut încuviințarea arestării penale a lui Florin Popescu miercurea trecută, acuzându-l pe deputat că, în campania din iunie 2012, pe când viza un nou mandat la șefia CJ Dâmbovița, s-ar fi folosit de influența și autoritatea care decurgeau din funcția de președinte al PDL Dâmbovița, pentru a obține bani, bunuri sau foloase necuvenite. Mai precis, Popescu ar fi cerut administratorului unei firme 50-60.000 de pui grill (60-80 de tone de pui), în valoare de peste 400.000 lei, pentru a-i distribui cetățenilor din județ înaintea alegerilor locale.  Plenul Camerei Deputaților se va pronunța, cel mai probabil, pe 7 mai asupra raportului întocmit de Comisia juridică.

Pe lista parlamentarilor apărați de DNA de către colegi îi mai găsim și pe Vlad Cosma (deputat PSD, luare de mită), Varujan Vosganian (senator PNL, complot), Ovidiu Silaghi (ex-deputat PNL, trafic de influență) și Daniel Chițoiu (deputat PNL, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat).

O altă cerere de arestare preventivă, în aer la Senat

Senatorii au și ei pe ordinea de zi o cerere a DNA de încuviințare a arestării preventive a lui Marius Isăilă (senator PSD de Dâmbovița), urmărit penal sub acuzația de trafic de influență și instigare la fals. Procurorii anticorupție și-au formulat solicitarea încă din 10 aprilie, dar până acum nici măcar nu s-a pronunțat Comisia juridică. Termenul stabilit de conducerea Senatului pentru întocmirea raportului de către senatorii-juriști este astăzi, dar sunt șanse foarte puține ca un vot în plen să fie dat prea curând, în condițiile în care aleșii și-au acordat vacanță pentru campanie de aproape o lună (până pe 26 mai).   

Deputatul „auto“, condamnat definitiv la închisoare

Instanța supremă a decis că deputatul PC Gheorghe Coman trebuie să execute un an de închisoare pentru corupție, menținând astfel decizia primei instanțe. Completul de cinci judecători a respins, totodată, cererea apărătorilor lui Coman de a-i fi stabilită o pedeapsă mai ușoară deoarece, recent, ar fi depus un denunț la DNA (nu a fost menționată persoana vizată).

Deputatul Coman a fost surprins în flagrant de anchetatori, în decembrie anul trecut, în timp ce primea suma de 3.140 lei ca mită. Alesul a fugit de procurori, fiind ulterior prins în trafic, iar pe 16 ianuarie avea să fie trimis în judecată.

Înscăunat la șefia PC Buzău drept răsplată pentru dezertarea din PP-DD, formațiune sub sigla căreia a fost ales, Gheorghe Coman s-a folosit de funcția obținută pentru a dobândi, pentru sine, dar și pentru partid, foloase. Potrivit procurorilor DNA – Serviciul teritorial Ploiești, în perioada noiembrie – decembrie 2013, deputatul ar fi solicitat unei persoane, în schimbul menținerii într-o funcție de conducere la Direcția Sanitar0-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, diferite servicii și bunuri. „Foloasele pretinse constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru în cadrul respectivei formațiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău“, se arăta în rezoluția procurorilor. În perioada 9-16 decembrie 2013, Coman i-ar fi solicitat denunțătorului și să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferente conferinței județene a PC din 14 decembrie, conferință în care Coman a
fost reînvestit în funcția de lider al filialei.

Potrivit stenogramelor aflate la dosar, Coman îi cerea denunțătorului whisky „Jivă“ și făcea referire la nume importante din Guvern (precum Daniel Constantin și Maria Grapini) pentru a-și arăta influența politică.

Porecla „Deputatul auto“ și-a atras-o după ce, întrebat fiind într-un interviu care este meseria lui de bază, parlamentarul a răspuns „auto“, adăugând că a „practicat“ mult „pe timpul lui Ceaușescu“.   

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă