0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportMoțiunea PNL, pe finalul campaniei

Moțiunea PNL, pe finalul campaniei

 

PNL vrea să provoace o dezbatere parlamentară majoră înainte de euroalegeri, după ce PSD a blocat criticarea Guvernului în Parlament, printr-o vacanță prelungită în timpul campaniei.

Moţiunea de cenzură a PNL va fi depusă în a doua jumătate a lunii mai, pentru a fi dezbătută înainte de alegerile europarlamentare, a anunțat președintele PNL, Crin Antonescu. Moțiunea se va concentra, în special, pe faptul că Executivul Ponta nu a redus CAS-ul până la data de 1 mai, așa cum au solicitat liberalii.

Practic, în acest fel, liberalii încearcă să provoace o dezbatere parlamentară majoră în ultima săptămână de campanie. PNL vrea să contracareze strategia PSD, potrivit căreia trimiterea Parlamentului în vacanță scutește Guvernul de critici în Legislativ.

Pentru îndeplinirea planului, însă, liberalii trebuie să depășească o serie de obstacole. Primul ține de strângerea numărului prevăzut de semnături pentru moțiune.

PNL are, la ora actuală, 142 de senatori și deputați, dar pentru depunerea unei textului sunt necesare 144 de semnături, adică un sfert din numărul total al parlamentarilor. Este de așteptat ca unii dintre parlamentarii PNL, cum ar fi Daniel Chițoiu, să nu semneze moțiunea de cenzură.  Mai mult, experiența parlamentară arată că un partid care vrea să fie sigur de depunerea unei moțiuni de cenzură are nevoie de un număr mai mare de semnături comparativ cu cel necesar. Și aceasta pentru că, în unele cazuri, unii parlamentari au purtat negocieri și și-au retras semnăturile.

Potrivit vicepreședintelui PNL, Dan Motreanu, liberalii așteaptă semnături de la toate formațiunile de opoziție. “Noi vom redacta textul și vom invita celelalte partide de opoziție să îl semneze”, a explicat Motreanu.

Calcule

Până acum, democrat-liberalii s-au oferit să semneze moțiunea de cenzură a PNL, după cum a declarat chiar liderul PDL, Vasile Blaga. Democrat-liberalii ar dori, în schimb, să completeze textul PNL cu câteva acuzații suplimentare la adresa PSD, cum ar fi cele referitoare la scandalul legat de șeful Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, și de sprijinul pe care l-a primit de la Guvern. În cazul în care nu ar ajunge la o înțelegere cu PDL, liberalii ar trebui să atragă o serie de parlamentari neafiliați.

O altă problemă este că, în ultima săptămână de campanie, când PNL vrea dezbaterea moțiunii de cenzură, Senatul are activitate în teritoriu – practic o minivacanță, care ar putea fi invocată de PSD pentru a amâna dezbaterea moțiunii de cenzură. Însă liberalii se bazează pe existența unor termene precise în regulamentul ședințelor comune.

Astfel, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Cu alte cuvinte, pentru a se asigura că moțiunea de cenzură va fi dezbătută în ultima săptămână de campanie, liberalii trebuie să depună documentul cu opt zile înainte de data în care își doresc să fie programată dezbaterea. 

Crin Antonescu a spus că nu crede că nu va fi cvorum la dezbaterea moțiunii de cenzură din cauza vacanței pe timpul campaniei pentru euroalegeri.

“Vacanțele pe care le decid domnul Zgonea și domnul Ilie Sârbu, că domnul Tăriceanu face ce zice domnul Sârbu, nu ne pot priva de mijloacele parlamentare, cum ar fi moțiunea de cenzură. Eu cred că nu o să fim în situația în care să depunem o moțiune de cenzură și dânșii să nu vină, să spună că sunt în campania electorală, nu cred”, a arătat liderul PNL.

În ceea ce privește șansele propriu-zise ale adoptării moțiunii de cenzură, acestea sunt destul de reduse. Pentru demiterea Guvernului Victor Ponta ar fi necesare 287 de voturi, iar PNL și PDL au împreună doar 199. PP-DD mai are doar 21 de parlamentari, dar atitudinea partidului condus de Dan Diaconescu față de PSD a fost, în permanență, ambiguă. În aceste condiții, rămâne de văzut dacă PP-DD va sprijini moțiunea de cenzură.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă