Imaginați-vă că sunteți într-o încăpere izolată și obscură, ghemuit, cu mâinile legate cobză între picioare, iar pe urechi vă sunt puse niște căști în care sunteți obligat să ascultați, 30 de ore fără întrerupere și cu volumul dat la maxim, „We Are the Champions”, șlagărul celor de la Queen. Rezultatul nu este greu de anticipat: vă veți pierde orice capacitate de a mai judeca. Dacă, totuși, sunteți o fire mai rezistentă, experimentul poate fi reluat luni de zile.
Tortura prin muzică a fost o practică uzuală folosită de servicile secrete americane chiar de la începutul anchetelor demarate după atentatele de la 11 septembrie 2001, scrie policymic.com. Procedura este astfel concepută încât să nască frică, debusolare și să prelungească șocul încarcerării în rândul prizonierilor.
Sergentul Mark Hadsell, membru al echipei de Operațiuni Psihologice al SUA, descrie eficacitatea metodei: „Dacă cineva ascultă 24 de ore neîntrerupt aceeași muzică, funcțiile creierului și ale corpului o vor lua razna, gândirea îi va slăbi iar voința îi va fi zdruncinată. Acesta este momentul în care intrăm și stăm de vorbă cu ei.”
Orice metodă de tortură este condamnabilă și naște reacții dure. De aceea, cei care le folosesc caută mereu forme noi, „mai acceptabile” pentru opinia publică. Așa și cu tortura prin muzică. Abia după ce afli prin ce au trecut cei supuși acestui gen de cazne, însă, realizezi cu adevărat cât de teribil este când muzica se întoarce împotriva ta.
Iată câteva dintre formatele care au ajuns instrumente de tortură și declarațiile victimelor care au îndurat aceste suplicii.
Eminem: The Real Slim Shady
Binyam Mohamed a fost torturat cu această piesă timp de aproape trei săptămâni: „A trebuit să ascult acest cântec fără întrerupere, iarăși și iarăși. CIA a aplicat metoda mai multor oameni, zi și noapte, luni întregi înainte de a mă fi eliberat. Mulți și-au pierdut mințile.”
Dope: Take Your Best Shot
Ruhal Ahmed, cetățean britanic: „Din moment ce accepți ideea că vei dus în camera de interogare și vei fi bătut, e în regulă, te poți pregăti mental pentru asta. Când însă este vorba de tortură psihică, n-ai nicio șansă.”
Christina Aguilera: Dirrty
Mohammed al Qahtani, unul dintre cei suspectați pentru atentatele din 9 septembrie 2001, a fost torturat cu această melodie. Soldații o încadrau în tema „musulmanului rău”. Șlagărul cu tentă sexuală al Cristinei Aguilera avea ca scop să-i facă viața de bun musulman imposibilă lui Qahtani. Mulți deținuți au suferit umilințe similare: femeile din personalul militar american intrau la anchetă îmbrăcate sumar, îi forțau pe prizonieri să privească dansuri erotice și îi umileau cu un lichid de culoare roșie ce aducea a sânge menstrual.
Mohamed el-Qasabgi: Zikrayati (My Memories)
Ca parte a aceeași teme a „musulmanului rău”, anchetatorii foloseau uneori și muzici mai familiare deținuților, sperând că vor putea exploata astfel tabuurile culturii musulmane pentru a le induce deținuților sentimentul că păcătuiesc. Una dintre metode era aceea de a-i obliga să asculte muzică în zilele de post.
David Gray: Babylon
Personalul militar american ar fi folosit balada rock a lui Gray ca instrument de tortură prin conotațiile biblice ale piesei. În timp ce intervieva foști prizonieri, muzicologul german Christian Gruny a pus acest cântec unui deținut de la Guantanamo, care a izbucnit imediat în hohote de plâns.
Barney: I Love You
Este una dintre cele mai des folosite cântece de tortură din arsenalul CIA. Autorul piesei, Bob Singleton, se pare că s-a amuzat când a auzit de întrebuințarea diabolică a creației sale: „Pare absurd că un lucru total inofensiv pentru copii poate afecta starea mintală a unui adult.” Nu încape nicio îndoială: Singleton n-a ascultat niciodată piesa la un volum care să-i spargă timpanele, preț de câteva spătămâni.
Bee Gees: Saturday Night Fever
Toată ideea din spatele torturii prin muzică este aceea de a găsi o metodă care să pară mai puțin agresivă pentru public. Așa s-a apelat și la „Saturday Night Fever”, hitul celor de la Bee Gees, un cântec îndrăgit de americani.
Englezul de origine pakistaneză Moazzam Begg, arestat de CIA în 2002, în Pakistan, a scris una dintre cele mai cuprinzătoare texte de memorialistică în care sunt descrise torturile folosite de sistemul penitenciar militar american.
În perioada cât a stat la Bagram, în Afganistan, Begg a fost torturat cu piesa fraților Gibb. Inițial, a crezut că e o glumă. Mai târziu, și-a dat seama că se înșeală: a fost pus să asculte melodia o noapte întreagă. Tortura a continuat, până când a devenit insuportabilă. „A fost teribil. Nu aveam lumină, spațiul era foarte strâmt și înăuntru era cald. Nu puteai să vezi sau să faci nimic, nu era nimeni căruia să îi vorbești. Tot ce puteai face era să izbești pereții. Și erai bombardat cu muzica aceea… Am întâlnit acolo mulți oameni care ajunseseră în stadiul în care le-ar fi spus americanilor orice, indiferent dacă era adevărat sau nu.”
Tema Miau Mix
Jurnalista de investigații Justine Sharrock remarca legat de tema din Miau Mix, că, ascultând-o, la început te pufnește râsul, dar trebuie să te oprești, pentru că îți dai seama că, de fapt, este vorba de tortură. Logica e relativ simplă: după o sesiune lungă de heavy metal, trecerea bruscă la o temă de genul Miau Mix te poate scoate din minți.
Marilyn Manson: The Beautiful People
Un prizonier obligat să asculte la nesfârșit muzică disco, spune că a fost mai puțin afectat de tortura prin muzică decât alți colegi ai săi. Cei care au suferit cel mai mult au fost cei veniți din zonele rurale ale Afganistanului și Yemenului, oameni care până atunci nu ascultaseră muzică occidentală. De aceea, șocul trăit de ei a fost unul înfiorător.
Decide: Fuck Your God
Tortura prin muzică îi marchează adesea și pe militari. Tony Lagouranis, fost interpret al Armatei Americane, declara că muzica și luminile din timpul anchetelor îl făceau mai agresiv, iar când deținutul interogat nici nu coopera, Lagouranis devenea și mai pornit.
Queen: We are The Champions
Veteranul Marinei Americane, Donald Vance, a fost torturat cu faimosul șlagăr al celor de la Queen după ce Armata Americană a descins la o firmă irakiană pe care Vance a investigat-o ca informator FBI. Când au fost verificați toți angajații firmei, Vance a intrat la suspecți și a fost dus într-un lagăr de prizonieri. L-au torturat cu o piesă dragă lui: „We Are The Champions”.
Suspectul american a rezistat calvarului grație pregătirii sale militare: a început să vorbească cu el însuși, să își spună bancuri, încercând să își păstreze mintea limpede. Știa că dacă va lăsa muzica să îi întunece judecata, nu va mai fi niciodată în toate mințile.