7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSportSemnele de întrebare rămase în urma negocierii pe Codul Fiscal

Semnele de întrebare rămase în urma negocierii pe Codul Fiscal

Reprezentanții partidelor politice au ajuns la un acord în privința noului Cod Fiscal, principala mo­di­ficare vizând reducerea TVA de la 24% la 20%. În paralel însă, Guvernul nu a găsit formu­la majoră­rii salariilor medicilor, existând neîn­țe­legeri între Ministerul Sănătății și cel al Finanțelor.

Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de ieri, ca noul Cod Fiscal să prevadă o scădere a TVA în trepte, res­pectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. Anunțul a fost făcut de un reprezentant al UNPR, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.   De asemenea, supraaciza la carburnați va fi păstrată anul viitor, urmând să fie eliminată abia în 2017. Taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016. În forma votată de Parlament în luna iunie, TVA urma să scadă la 19% de la 1 ianuarie 2016 și tot atunci să fie eliminată supraaciza.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a explicat că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte, care „garantează sustenabilitatea Codului”. La propunerea PNL a fost introdus un amendament potrivit căruia Guvernul va prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară, pentru a fi o garanţie că se aplică ceea ce este prevăzut în Codul Fiscal. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a reprezentat PSD la discuții, a explicat că, pe baza noii formule,  deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2%, față de 2,5-2,6% din PIB în varianta inițială a Codului. Totuși, Teodorovici a evitat să spună cum vor acoperi guvernanții deficitul bugetar.

Semne de întrebare

Ce va întâmpla mai departe? Discuţiile tehnice vor fi urmate de discuții între liderii partidelor, care ar urma să semneze un acord politic, pe baza celui  negociat ieri. Liderii coaliției guvernamentale urmează să se întâlnească luni pentru a discuta acordul, urmând ca în aceeași zi să înceapă sesiunea parlamentară extraordinară dedicată Codului Fiscal. În ciuda optimismului afișat de participanții la negocieri, întâlnirea de ieri nu a fost lipsită de controverse. Acordul tehnic poartă doar semnăturile reprezentanților PNL, UNPR și UDMR. Documentul nu a fost semnat de reprezentantul PSD, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și nici de reprezentantul ALDE, vicepreșe­dintele Cătălin Beciu.

Ministrul Finanțelor nu a dat nici o explicație pentru absența semnăturii sale. Cel mai probabil, poziția oficială a PSD va fi anunțată, luni, la întâlnirea liderilor coaliției de către președintele interimar Liviu Dragnea. În schimb,  ALDE a anunțat, oficial, prin vocea liderului Călin Popescu Tăriceanu că se opune acordului. Tăriceanu a adăugat și rezerve de natură procedurală prezentate după ce conducerea Senatului a convocat această cameră în sesiune extraordinară. Potrivit lui Tăriceanu, cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis nu face trimitere la nici un articol din Codul Fiscal, iar Parlamentul, potrivit Regulamentului, nu are voie să modifice decât ce-a fost semnalat de Președinte.

Oprea, câștigător de etapă

Codul Fiscal a fost votat de Parlament la finalul lunii iunie, dar președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ, atrăgând atenția că aprobarea acestuia ar afecta echilibrele macroeconomice. Avertismente similare au venit și din partea Băncii Naționale sau a Consiliului Fiscal.  Propunerea unei negocieri politice a aparținut PNL, dar, a fost, ulterior, ideea a fost îmbrățișată și de UNPR. Inițial, Ponta a insistat pe reaprobarea proiectului în aceeași formulă, dar la întâlnirea de miercuri cu președintele Iohannis a acceptat ca TVA să fie redusă cu doar patru puncte procentuale și nu cu cinci.

Analistul politic Barbu Mateescu consideră că, la momentul actual, există un singur câștigător cert din bătălia partidelor pe Codul Fiscal: vicepremierul Gabriel Oprea. “Simplul fapt că liderul unui partid mic este printre cei care au influențat decizia, alături de președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta și liderul PSD Liviu Dragnea, este un câștig. În plus, înțelegerea a fost anunțată chiar de un lider al
UNPR”, a comentat Mateescu. El atrage atenția că președintele Iohannis, deși a cerut reexaminarea Codului Fiscal,  a dispărut din dezbaterea pe această temă. Premierul Victor Ponta a lansat și alte măsuri cu impact social, dar nu a reușit să revină în sondajele de opinie.

Controverse pe majorările pentru medici

Chiar dacă ministrul Eugen Teodorovici a susținut că Victor Ponta a discutat noile modificări și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reacțiile oficialilor băncii centrale au fost rezervate. ”Când ai asemenea creșteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scăderii TVA nu are cum să le suplinească. Efectele vor fi aceleași: o reducere a credibilității, probleme cu costul datoriei, iar politica monetară va avea de suferit. Într-un cuvânt, aceasta relaxare e prea masivă și prea devreme”, a comentat Lucian Croitoru,  consilierul guvernatorului BNR.

Tocmai existența unor constrângeri fiscale complică situația în ceea ce privește majorarea salariilor medicilor. Premierul Victor Ponta și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, au anunțat, deja, că salariile medicilor urmează să fie majorate cu 25%. Însă, potrivit unor surse din mediul politic, la nivelul Ministerului de Finanțe se discută o altă variantă – și anume majorarea de 25% să nu se facă raportat la întreg salariul, ci doar la suma suplimentară pe care medicii urmează să o primească prin noua lege a salarizării. De asemenea, majorările salariale nu se vor aplica și personalului administrativ din sistemul medical. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a evitat, într-o intervenție la Realitatea TV, să explice cum vor fi majorate salariile medicilor și a declarat că așteaptă propunerile din partea Ministerului Sănătății.

Pe de altă parte, după majorarea salariilor profesorilor, Guvernul se confruntă și cu solicitări ale altor categorii de bugetari. După consultări cu sindicatele din în­vă­țământ, Ministerul Educației propune creșteri între 70% și 177% pentru salariile din învățământ, în funcţie de pregătire, vechime şi formă, universitar şi preuniversitar.  

Ce prevede acordul privind Codul Fiscal

Scăderea TVA se va realiza în două etape:

  • 20% de la 1 ianuarie 2016
  • 19% de la 1 ianuarie 2017

Supraacciza la carburanți va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017

Informarea trimestrială a Parlamentului asupra execuției bugetare

Nivelul deficitului bugetar va fi sub 2% PIB

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Revolut migrează 4 milioane de clienți români pe entitatea locală

Utilizatorii Revolut vor avea IBAN-uri românești și conturi administrate sub legislația națională Migrarea, descrisă drept „automatizată și simplificată”, va aduce mai multe modificări pentru utilizatori....

Volumul lucrărilor de construcții, în scădere cu 4,1% în primele 10 luni ale anului

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere de 4,1% în primele zece luni ale...

Iată cele mai bune obiceiuri care te vor ajuta să slăbești!

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă