Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a pierdut transferul celor 2.815 ha ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila, oferite de Victor Ponta prin ordonanţă de urgenţă instituţiei conduse de Bunea Stancu.
Transferul celor 2.815 ha a fost aprobat de Guvernul Ponta prin OUG 81/2013, privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) “Gheorghe Ionescu Şişeşti” — Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Brăila şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila. După ce guvernul a aprobat OUG 81/2013, Bunea Stancu a convocat CJ, pentru a aproba asocierea în baza căreia terenul intră în administrarea CJ Brăila.
Consilierii au aprobat „Acordul de Cooperare între CJ Brăila, ASAS şi SCDA Brăila, în vederea implementării proiectului <<Creşterea competitivităţii activităţii SCDA Brăila prin dezvoltarea capacităţii de cercetare-dezvoltare-inovare>>”. Proiectul, estimat la 15 milioane euro, e demarat de CJ Brăila, prin preluarea celor 2.815 ha, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări, din domeniul public al statului şi administrarea ASAS în domeniul public al judeţului Brăila şi în administrarea CJ.
Proiectul de dezvoltare a SCDA viza modernizarea laboratoarelor de cercetare, achiziţionarea de echipamente, etc. Preşedintele CJ Brăila îşi prezenta patetic proiectul: „Scopul nostru este de a face cercetare şi dezvoltare. De ce cercetarea? Pentru că în România nu se mai face acest lucru. Scopul nostru este de a oferi agricultorilor din judeţul Brăila seminţe de calitate, certificate, la preţuri corecte. Noi nu vrem să obţinem profit pe acest teren, tot profitul e orientat spre cercetare”, spunea Gh Bunea Stancu.
Pasul înapoi, de frica Parchetului
În toamna anului trecut, după ce preşedintele Traian Băsescu atrăgea atenţia asupra acestui caz, afirmând că terenurile vor ajunge la clientela politică, a urmat o retragere strategică a lui Bunea, care a anulat licitaţia în baza căreia o suprafaţă de 2.527 ha din terenurile SCDA Brăila urma să fie închiriată pentru doi ani. „În ce ne priveşte, noi am anulat licitaţia. Am trimis adresă la SCDA, ni s-a trimis răspuns că sunt interesaţi să preia în administrare până la 2.815 ha. Acum, după atâta tevatură nu ştiu cât de mult îmi mai doresc acest lucru”, explica Bunea Stancu.
De fapt, „baronul” Brăilei risca un al 4-lea caz de corupţie, după dosarul finanţării campaniei lui Geoană şi cele două dosare în care e judecat, la cererea ANI, pentru două cazuri în care fondurile CJ au fost sifonate în conturile firmelor sale. Stancu a pierdut procesele cu ANI la Curtea de Apel Bucureşti şi acum recursurile sale, în dosarele 6647/2/2012 şi 8586/2/2011, se află pe rolul ÎCCJ. Recent şi Traian Băsescu s-a referit la acest transfer ca o dovadă de corupţie a premierului Victor Ponta.
Afacerea a căzut în Parlament
Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a respins pe 2 aprilie avizarea proiectului de Lege pentru aprobarea OUG nr 81/2013 privind transferul celor 2.815 ha către CJ Brăila. La discuţii au participat reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ASAS. Majoritatea parlamentarilor, inclusiv cei ai PSD, au fost de părere că cele 2815 ha ale SCDA Brăila trebuie să rămână în continuare în folosinţa cercetării, pentru cultivarea materialului săditor, nu la dispoziţia CJ Brăila. Propunerea de respingere a fost adoptată cu 10 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă”.