3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportPortret de baron: de la contrabandă cu petrol la trucarea licitaţiilor

Portret de baron: de la contrabandă cu petrol la trucarea licitaţiilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, este cunoscut ca un om politic cu state vechi în „rele“, presa dezvăluind în ultimii ani numeroase afaceri controversate ale acestuia.

Nimic nu mișca în afacerile cu statul din județul Mehedinți fără acordul lui Adrian Duicu, președintele Consiliului Județean arestat săptămâna trecută pentru trafic de influență și dare de mită, reiese din rechizitoriul procurorilor DNA, dar și din relatările de presă din ultimii ani. Baronul PSD și-a păstrat funcția publică, deși a fost declarat incompatibil de ANI și demis de trei ori, a împărțit posturi pentru funcționarii care-i favorizau firmele și a impus primarilor din județ inclusiv sponsorizarea a două televiziuni locale pe care le controla, potrivit anchetatorilor.

Mai mult, Adrian Duicu și-ar fi impus stilul autoritar și în viața privată. Presa locală și centrală a relatat că însăși mama sa a depus două plângeri la poliție împotriva sa, pentru că o bătea, dar reclamațiile ar fi rămas fără rezultat. Mai mult, rechizitoriul DNA a reținut că președintele CJ ar fi dorit să însceneze unei asistente de la Spitalul Județean Mehedinți, prin intermediul postului tv local pe care îl deține, o infracțiune, doar pentru faptul că aceasta, împreună cu soțul ei, au postat pe Facebook mesaje în care își exprimau opoziția față de acțiunile sale.

Contrabandist cu petrol?

Înainte de a fi ales președinte al Consililiul Județean Mehedinți, Adrian Duicu a fost director al sucursalei din localitate a Petrom, pe vremea când compania încă nu fusese privatizată, potrivit presei locale. Anterior, acesta ar fi fost implicat în contrabanda cu combustibil înspre Iugoslavia, în timpul embargoului impus în anii ’90 acestei țări de comunitatea internațională, după cum a scris ziarul Puterea. Publicația susține că Adrian Duicu ar fi obținut o diplomă universitară abia la 30 de ani, apoi și-a mai adaugat alte două, una de inginer și alta de la Colegiul Național de Apărare, instituție de învățământ superior frecventată de vârfurile politicii românești. Totuși, nu poate fi găsit un CV oficial al baronului, nici măcar pe site-ul instituției pe care o conduce în prezent.

Adrian Duicu a fost arestat preventiv săptămâna trecută pentru acuzația că alături de directorul Direcției Economice din CJ și directorul Spitalului Județean au permis reprezentanților unei firme apropiate de echipamente medicale accesul la informații care nu erau destinate publicității privind o licitație ce urma a fi demarată, cu scopul de a împiedica alte societăți să participe.

De asemenea, potrivit procurorilor DNA, Adrian Duicu și-ar fi folosit influența pentru a-i obliga pe primarii și funcționarii cu funcții de conducere din județ să plătească câte 600 de lei televiziunilor locale pe care le controlează, sume mascate sub forma unor “urări” . În total, s-ar fi adunat astfel 60.000 de lei.

Același președinte al Consiliului Județean mai este acuzat și de faptul că a oferit funcții în sistemul public soților unei directoare și a unei angajate a Casei de Asigurări de Sănătate locale, pentru ca acestea să favorizeze, la o licitație publică, o altă firmă pe care o controla Duicu. Soții celor două au primit un post la  Biroului Vamal Porțile de Fier I și o funcție de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primariei Drobeta-Turnu Severin.

Greu de demis

Baronul PSD nu este un adept al respectării legilor, după cum arată istoricul relației sale cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Adrian Duicu a fost declarat incompatibil de către această agenție și, deși a fost demis de trei ori de fostul prefect de Mehedinți,  a fost repus în funcție de actualul șef al Prefecturii. ANI l-a găsit, în 2012,  în conflict de interese deoarece, în mandatul de consilier județean, anterior poziției publice actuale, a participat la deliberarea și adoptarea unor hotărâri ale CJ pentru închirierea unui teren și vânzarea a două clădiri către societatea în care acesta era asociat. Adrian Duicu declara, în urmă cu doi ani pentru Mediafax, că decizia ANI nu are nici o valoare din punctul său de vedere De altfel, unul dintre capetele de acuzație aduse acum de procurorii DNA vizează tocmai traficul de influență pentru obținerea unei decizii favorabile în instanță cu privire la această situație.

Dar situația descoperită de ANI nu a fost singulară. În 2010, o altă firmă deținută de baronul PSD a vândut combustibil către CJ Mehedinți, deși Adrian Duicu era la acea vreme consilier județean, potrivit presei locale. De altfel, tot prin publicațiile mehedințene, Adrian Duicu a fost acuzat de fostul președinte al CJ de “ilegalități în procedura de achiziție a aparaturii pentru o nouă maternitate în Drobeta-Turnu Severin”.

În ciuda tuturor acestor implicații și acțiuni, declarația de avere a lui Adrian Duicu nu îl arată ca un om foarte bogat. Președintele arestat al CJ Mehedinți deține, potrivit documentului, o casă de 200 de metri pătrați, un teren de 1.300 mp, luat în concesiune împreună cu soția sa, și o camionetă Peugeot Boxer. În schimb, baronul a declarat că are datorii de 70.000 de lei la venituri anuale de mai puțin de 10.000 de euro, inclusiv cu alocațiile copiilor. 

Controverse, din tată în fiu

Chiar și tatăl lui Adrian Duicu ar fi fost implicat într-un scandal local în trecut. Ion Duicu, viceprimar al localității Topleţ din Caraş-Severin ar fi avut ideea de a muta cu de la sine putere graniţa dintre acest județ și Mehedinți, cu aproximativ doi kilometri în beneficiul Caraşului, conform presei centrale.

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă